26 Temmuz 2024 Yazarı yhackup 0

Klima Gazı Kaçağı Tamiri ?

Merhabalar,

Daha önce klima kaçağını sıvı fosfor ile tespit etmiştim yavaş boşaldığı için boşalana kadar bekledim zaten sonrasında da kış geldi kullanmadım.

Daha önce sıvı fosforla nasıl kaçak tespit ettiğimi aşağıdaki linkteki yazıdan okuyabilirsiniz.

Klima sistemleri tüm araçlarda aynı olduğundan dolayı bu yazı ve şimdi okuduğunuz bu makale tüm araçlar için geçerli olacaktır.

Klima kaçağı tespiti oldukça zor olduğu düşünülerek genelde kaçınılıyor ama sonuçta kapalı bir sistem eğer sürekli gaz basmanız gerekiyorsa kesinlikle bir kaçak vardır.

Geçen sene tespit ettiğim hortumu dikkatlice yerinden söktüm aşağıdaki resimlerle nasıl söküleceğini adım adım göstermeye çalışayım.

Sanayide gittiğim tüm klimacılar ön tamponun sökülmesi gerektiğini söylediler belki öyle daha kolay olacaktı ancak fazladan 300-500TL tampon sök tak ücreti alınıyor. ve sök tak esnasında esnemesi de boya çatlakları oluşturabiliyor bu yüzden tamponu kendim sökerim gerekirse diyerek bir araştırma yaptım.

ve Kabloları bağlantıları incelediğimde tampon indirmeden de sökülebileceğini fark ettim , sadece sağ ön lastik davlumbaz vidalarını söktüm.

Çok Önemli :
Sökülen her boruyu veya deliği mutlaka bir streç film ile poşet ile ve benzeri bir şey ile mutlaka kapamalısınız içeri kesinlikle toz girmemeli.
Bu kapalı sistem içerisinde aynı minyatür bir 6 silindirli motor var eğer toz girerse piston ve segmanlara geri dönüşü olmayan zararlar verir.

Çok Önemli :
Sökülen boru bağlantı noktalarında klima bağlantılarına özel conta (oring) kullanılıyor resimlerini çekmeyi unutmuşum ama eski oringleri atmadıysam resmini eklerim. Bunlar kesinlikle değişmeli. Aşağıdaki resimdeki gibi alüminyum ama ortası lastik

İlk iş Ön alt panjuru sökerek petek bağlantılarını çıkarmak. Bu şekilde bir uzatma kullanarak kolayca sökebiliyorsunuz sökme/takma torku çok az bu sebepten bu kısım ve klima kompresör kısmı çok kolay sökülüyor.

Bu da kompresör tarafı , aynı tip alyan uç ile sökülebiliyor. yine sökme torku çok düşük

Bu kısımları sökmek kolay, sökmesi en zor olan kısım plastik bölüm, bu plastik bölüme zarar vermemek için dikkatli sökmek gerekiyor ve çok uğraştırıyor.

Tam sağ davlumbaz arkasında duruyor sağ davlumbazın vidalarını söküp, direksiyonu tam sağ yapınca yeterli alan açılıyor.

Tam burada tırnaklarınızla basmanız gereken karşılıklı bir kilit tuş var, bu tuşlara iki parmağınızla karşılıklı basıp yavaş yavaş çevire çevire sökmeniz gerekiyor.

iki elinizi de kullanmanız gerekecek ancak ikisini de aynı yerden sokamıyorsunuz bu yüzden sis kapağını da söktüm kolayca erişmiş oldum

Ve hortumu alıp sanayinin yolunu tuttum Fiat ustama bunu yaptırabileceğim iyi bir yer önermesini istedim bir yer önerdi atlayıp gittim.

hidrolik hortumları tamir eden bir yer.

Ustaya derdimi anlattım hortumu aldı ve arızalı olan bağlantı noktasındaki tüm hortumu baştan sonra yenisi ile değiştirdi.

Toplam 250 TL ücret aldı. (Haziran 2023)

Hortumu tamir ettirdikten sonra tekrar mekana döndüm. yeni oringlerle yeniden hortumu monte ettim. sökmesi yaklaşık 1 saatimi almıştı takması 30dakikamı almadı.

Bitti mi tabi ki bitmedi, yeniden klimacıya gidip test yaptıracağız.

Klimacı sisteme hava basarak kontrol etti. Basınç testinde herhangi bir sorun gözlemlemedik göstergeler gram kımıldamadı. Sonra Klima cihazı ile vakum testi yapınca kaçak var dedi 🙁 yeniden bu sisteme hava bastık ve tüm bağlantı noktalarını klima peteğini sabunlu köpükle köpükledik izledik 3 kişi herhangi bir kaçak gözlemlemedik usta bazen cihazda sorun olabiliyor kaçak yok bunda dedi yeniden klima gazını bastık.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bana Desteklerini esirgemeyen Ankara’da Klima Tamir ustası Harun Ustama da buradan sonsuz teşekkürlerimi iletirim.

Sağlıcakla kalın..