19 Mayıs 2024 Yazarı yhackup 0

Sıvı Fosfor & UltraViole Fener ile Klima Gazı Kaçağı Nasıl Tespit Edilir.

Merhabalar,

Aracım Fiat Linea’da Klima gazı senede bir boşalıyordu. Mart nisan ayında gaz bastırıyorum tüm yaz boyunca sürekli kullanıyorum ama bir sonraki yaz boşalıyordu. Daha önce bir kaç Klima ustasında gittim aldığım bazı cevaplar şöyle oldu.

  • Bu durum normal Gaz yılda bir yenilenmeli !
  • Yılda bir boşalan gaz kaçağını bulmak çok zor, senede bir gaz doldur kullan !
  • Bu araçlar ön klima radyatöründen kaçırır çürüdüğü için klima radyatörü değişmeli !
  • Bu araçlar klima kompresör keçelerinden kaçırır klima kompresörü değişmeli veya yenisi takılmalı !
  • Bu kadar az kaçaklar aracın iç konsolundaki radyatörden kaçırır konsolu komple indirmek çok pahalı senede bir gaz doldur bin.

Bu şekilde birbirinden farklı ve her biri de kendinden emin kesin ve net konuştu.

Ama ikna olmadım..!

Sonra araştırdım bulunduğum ilde en iyi klimacı kimmiş diye birini önerdiler ona gittim. Dedim ki buna sıvı fosfor bas veya dumanla da tespiti yapılıyor o şekilde kaçağı bulun , bu bayramdan önce işte 2022 nisan ayında usta şöyle dedi.

  • Bu araçlarda 2 yerden kaçırır kompresör veya radyatör ikiside sökülüp incelenmeli.

Ama ben sökülmeden böyle tespit edilmesini istiyorum dedim ve şöyle cevap aldım.

  • Sıvı fosfor 350 TL + Klima gazı 400 TL toplam 750TL ye ben gazı basacağım , ve diyelim kaçağı bulduk radyatörden, şimdi tamponu radyatörü sökeceğiz değiştireceğiz 1100TL civarı masraf üstüne bir de 400 TL yeniden gaz basılacak toplam da  750 TL + 1500 TL masraf etmiş olacaksın.

ve çıktım oradan başka bir sanayiye Fiat ustasına gittim , beni iyi bir klimacıya yönlendir dedim. Bir yere yönlendirdi gittim benim gazım senede bir bitiyor, adam lafı ağzımdan aldı yanındaki çıraklara bu araca ilaçlı (fosforlu)  gaz basın dedi. Sonra bana döndü bu kaçak başka türlü bulunamaz bu şekilde 10 – 15 gün bin klimayı aç iyice gaz her yere ulaşsın. e kaç lira borcum olacak dedim 350 TL dedi ve bastı.

10-15 gün kullandıktan sonra bir akşam UV (Ultra Viole) led bulup , aracı çalıştırdım Klimayı da açtım 5 dakika kadar bekledim sonra klima hatlarını tek tek incelerken klima kaçağını buldum. Klima radyatörüne giren hortumun metal press noktasından kıl gibi minicik bir kaçak vardı.