17 Aralık 2024 Yazarı yhackup 5

Motor Yağı Numaralar Ne Anlama Geliyor ?

Motor Yağı Numaralar Ne Anlama Geliyor ?

Her otomobil gruplarında, herkesin kafasında bir soru işareti, aracıma 5w-40 mı koysam 10w-40 mı yoksa 5w-30 mu vs vs bir ton sayılar rakamlar peki bu rakamlar ne anlama geliyor ?

Hangi yağ daha iyi ?

Her zaman en pahalısı en iyisi değildir, Aracınızın için en iyisi kitapçığındaki verilere en uygun yağdır.

10W40 mı daha iyi 5W30 mu sorusunun cevabı yoktur, doğru soru Aracıma uygun olan yağ 10W40 mıdır 5W30 mu şeklinde sorulmalıdır bu sorunun cevabı da otomobil üreticisinin yazdığı dokumanda mevcuttur.

Ve aracın kitapçığında yazan verilerden dışarı çıkmayın mühendisler boşuna yazmıyor o dokumanı 😉

Ancak oldu ki kitapçık yok kayıp ne konulur bilmiyorsunuz her kafadan ses çıkıyor o halde bilmeniz gerekenler şunlar örneğin yukarıdaki yağı ele alalım.

Viskozite Nedir ?
Viskozite: Bir akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç olarak açıklanmaktadır.
Örneğin, Balın Viskozitesi yüksek , Suyun Viskozitesi düşüktür.

5W – 30

Çift dereceli yağ anlamına gelir , hem 5 numara yağ hemde 30 numara yağ. detayları sayfanın sonunda…

5W

Tre(-) den önceki ilk rakam

Bu rakam yağın soğuk havalardaki akışkanlığının değeridir. Bu sayı ne kadar düşük ise kış aylarında o kadar akışkanlığa sahip olacaktır.

30

Tre(-) den sonraki ikinci rakam

Bu rakam yağın yüksek sıcaklık altındaki akışkanlığını belirten değerdir. Bu değer ne kadar yüksek ise yüksek sıcaklıklarda yağ o adar akışkanlığa sahip olacaktır.

Motor yağları hava sıcaklığına göre incelir veya katılaşır, kısaca bu değerler kışın bu yağ maksimum ne kadar incelecek akışkan hale gelecek, yüksek sıcaklıkta ne kadar incelecek daha akışkan hale geecektir.

Peki bunların ne önemi var,

örneğin motora olması gerekenden daha ince yağ koyarsanız aracınızın motoru bazı yerlerden yağ kaçıracaktır örneğin sekmanlardan yanma odasına veya contadan motor dışına tabi eğer yağ tam sentetik değilse tam sentetik kaliteli yağlar bilinenin aksine ince de olsa yağ kaçırma olayları görülmez. sadece yağın yapısı daha hızlı bozulur.

olması gerekenden daha kalın yağ koyarsanız da motorun komple yağlanması olması gerekenden daha uzun sürecektir, yağ pompasını zorlayacaktır yağ basıncı ile çalışan mekanik kısımlar daha geç çalışacaktır örneğin triger zincirini gerdiren pompa daha geç gerdireceği için zincire zarar verebilir vs vs.

Kaba tabirle rakamlar düşük ise yağ incedir akışkandır, rakamlar yüksek ise yağ kalındır daha az akışkandır.

Kendimden yaşanmış bir örnek vereyim,

Önceki aracım Lada Vega ile uzun yola yani memlekime gidecektim öncesinde aracın bakımlarını yaptırmak istedim aralık ayı olduğu için yerlerde kar vardı kendim yapamazdım bunun yerine ustaya gittim.

Sonra usta ile anlaşmazlığa düştük o diyor ki 20w-50 koyalım bu eski model, ben diyorum ki kaç yıldır 10w-40 kullanıyorum sen 10w-40 koy.

o zaman 20w-50 40TL  iken 10w-40 90lira civarı , ama yok anlaşamadık adam 20w-50yi koydu bulunduğum ilde bir kaç gün bindiken sonra memlekete yola çıktım.

Bulunduğum ilde hava sıcaklığı sıfırın altına pek düşmez max – 3 derece falan olur , memlekete gittim -21  , -18  derecelerde seyrediyor arabanın marş motoru marş basmaya gücü yetmiyor dönmüyor motor Allah’tan ilk turda alıyorda hemen çalışıyor bir kaç gün kullansam marş motorunu yakacağım sanırım hemen sanayiye koşup yağı döktürdüm ve olması gereken yağı koydum araba kendine geldi.

Tam Sentetik ne anlama geliyor ?
Petrol yağı içermeyen tamamen labarotuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ anlamına geliyor. Eskiden motor yağları bu kadar gelişmemişti tamamen petrolden üretiliyordu 3 – 4 bin km’de bir değişmeleri gerekiyordu.
Yağın Son Kullanma Tarihi Olur mu ?​
Evet Yağların son kullanma tarihleri olur, motor yağlarının üzerinde üretim tarihleri vardır, üretim tarihinden itibaren kullanım süresi 3 yıldır

Derine, Daha da derine..

Yazıyı buraya kadar okuduysan meraklı birisin, senin için birazcık daha detaylandıracağım.

Motor yağı; yüksek sıcaklıkta akışkan hale gelen, soğukta da kalınlaşan bir akışkandır.

Tek dereceli 30 numara yağ üzerinden örnek verecek olursak, Mevsim geçişleri sırasında ya da aracınızı kullanma şeklinize göre yağ bir miktar viskozite değişimine maruz kalmaktadır.

Yani kısaca,  30 numara motor yağı sıcakta akışkan hale gelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır ne yapacağız yaz kış aracın yağını mı değiştireceğiz kimi insanlar yılda 2bin km bile yapmıyor benim gibi deli değil ki yılda 30 -40 bin km yapsın 🙂

İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi ortaya çıkıyor.

10W40 olan yağı kullandığınızda ise sanki; Kış aylarında araca 10 numara yağ koymuşsunuz, yaz gelince araca 40 numara yağ koymuşsunuz gibi performans alacak , 40 numara yağ da sıcakta daha akışkan hale gelecek 30 numara gibi davranacaktır.

yani yaz kış aynı numara motor yağı kullanmış olacaksınız.