Termostatik Vana Nedir, Nasıl Çalışır , Montajı Nasıl Yapılır ?
Kış ayları geldiğinde bizim gibi fukaraların aklında tek soru Doğalgaz ve Elektrik bu kadar zammın üzerine bu yıl ne kadar gelecek ? cebimizi ne kadar yakacak ?
Eskiden odun kömür derdine düşerdik şimdi Doğalgaz faturalarını taksitlendirip yıl boyunca ödemek durumunda kalanlarımız var.
Termostatik vana bu konuda tasarruf yapabileceğimizi vaad ediyor.
İçerisinde bulunan Sıvı sensör (genelde civa olur) sayesinde odanın ısısına göre vanaları açıp kısıyor ve odanın ısı dengesini düzenliyor, ve bunu yaparak bizlere tasarruf yapmayı vaad ediyor, Deneyip göreceğiz…
Piyasada araştırma yaparken iki marka ile karşılaştım Danfos ve ECA , ECA reklamlardan bildiğimiz bir marka Danfosu hiç duymamıştım.
Bende ürün yorumlarına göz atmaya başladım. Danfos danimarka uyruklu bir markaymış , ve Danfos ürününe çok daha fazla iyi yorum yapıldığını gördüğüm için tanesi 49,68 TL’den 5 adet aldım.
Ürün linki : n11.com
Ürünü almadan önce dikkat etmeniz gerekenler
Kalorifer peteğinizin bağlantısına göre bu malzemelerin yapısı değişiyor buna çok dikkat etmek gerekiyor.
Bu ürünün termostat kafasının yere paralel olması şart, aksi durumda görevini tam yerine getiremiyor.
Termostatik Radyatör Vanası Montaj Şekilleri
İkinci bir konu ise Termostatik vananın, vana kısmının tipi.
Bazı Evlerde radyatorlere giren su borusu evin duvarında iken, bazı evlerde radyator su boruları yerden çıkmakta. Böyle durumlarda montaj işi zorlaşmakta ek parçalar kullanmak gerekmektedir.
Eğer ek parçalarla uğraşmak istemiyorsanız alırken evinizdeki radyatöre uyumlu bir vana almanız gerekmektedir, satıcıya veya aldığınız hırdavatçıya kaloriferinizin bağlantı resmini gösterirseniz daha iyi olur sizin için.
Örneğin bu örnekte görüldüğü üzere termostatik vana gövdesi ile kalorifer girişi aynı burada bir sorun yok ancak su giriş/çıkışına takılacak kısımı termostatik vanamıza uyumlu değil.
Ek olarak ek bir parça ile montajını yapabilirsiniz ancak bu durumda termostatik vana başlığı dik konumda olacağı için vanamız verimli çalışamayacaktır.
Ürünü aldığım kişiye durumu anlattığımda benim için uyumlu olan termostatik vana gövdesinin resmini attı. Görüldüğü üzere bu vanayı kullandığımda hem parça tam uyacak hemde vanamız yere paralel olacak.
Tabi bunu satın aldıktan sonra farkettiğim için fazladan kargo ücretleri ödedim. Bunları anlatmamın sebebi de sizin bu tür hatalara düşmenizi istemediğimdendir.
Peki bu alete neden ihtiyacımız var ?
Bunun için önce kombinin çalışma mantığını kısaca anlayalım.
Kombi , Radyatörelerdeki soğuk suyu içerisindeki su pompası ile alarak doğalgaz ile ısıtır ve tekrar ısınan sıcak suyu radyatörlere basar.
Peki kombiler suyun soğuduğunu nasıl anlar ve durur ? Kombinin su giriş ve çıkış borularında ısı sensörü vardır kombiye dönen suyun sıcaklığı sizin ayarladığınız sıcaklığa geldiğinde durur, sonra yeniden çalışır.
Kısaca koca evde, kombinin çalışıp durmasını sağlayacak sadece 1 sensör var.
Ayrıca su pompası çalıştığında tüm petekteki suyu çekmeye başlayacak tümünü birden ısıtmaya başlayacaktır, bir oda sıcak iken diğer oda soğuk ise su karışacağı için tüm evin suyu yeniden ısıtılacaktır. Eğer bu sensörden olur ise sıcak odanın vanası kapalı olacağı için kombi sadece soğuk odanın bir iki peteğini ısıtıp duracaktır , hem su pompası daha kısa çalıştığı için daha az elektrik harcayacak hemde daha az doğalgaz harcanacaktır.
Bu durumda düşününce ürünün tasarrruf ettirme vaadi kulağa mantıklı geliyor.
(Tabi ultra pahalı kombileri bunun dışarıda tutuyorum)
Termostatik Radyatör Vanası kısaca TRV ise bize her odaya sensör koyma fırsatı sunuyor böylece radyatörün içerisindeki su değil de odamız belirli bir ısının altına düştüğünde kombinin çalışmasını sağlıyor.
Her odamızı farklı derecede ısınmasını sağlayarak büyük tasarruf sağlamayı amaçlıyor.
Evdeki Tüm Kalorifer Peteklerine Takılmalı mı ?
Hayır.
Mutlaka en az bir tane peteğe bu vanalardan takılmamalıdır. Kombimiz belirli aralıklarla su pompasını çalıştırıp sistemdeki suyu çekecektir su sıcaklığına bakarak Doğalgazı yakıp suyu ısıtacaktır veya su sıcaksa beklemeye devam edecektir. Eğer tüm peteklerimizin vanası kapalı konumda olur ise Kombimizin su pompası kısa süre içerisinde arızalanabilir.
Evinizde belirlediğiniz küçük bir peteğe vana koymamanız daha sağlıklı olacaktır. Eğer tüm termostatik vana kapalı ise kombi çalışınca sadece bu küçük peteği ısıtıp duracaktır.
Montaj Öncesi Hazırlık…
Montaj öncesinde elimizde bulunması gereken malzemeler şu şekildedir.
- Boru veya İngiliz Anahtarı
- Eğer tek başınıza yapacaksanız elinizde varsa bir kriko
Montaj
Öncelikle eğer mümkünse sistemdeki tüm vanaları kapatın , böylece sistem hava almayacağı için radyatörlerden daha az su boşalacaktır.
Eğer bu işi tek başınıza yapacaksanız, bir krikonun size çok faydası olabilir. Bazı kaloriferlerde , yükün vana üzerinde olduğunu gördüm sökerken ve takarken çok zorladı sonra kendimce bu çözümü buldum.
Takarken zaten plastik boruyu keserek dengeliyorsunuz.
Öncelikle beyaz kapağı sökün
Sistemdeki hafif basınçtan dolayı biraz su akacaktır küçük bir bez koysanız yeterli.
12mm Alyan anahtarı tıpa yerine kullandım kaloriferdeki tüm suyun boşalmasını engellemek için, sonrasında alttaki somunu da sökün.
Eski vanayı yerinden sökmek çok zor bir eldiven kullanmanızı öneririm.
Daha sonra , altta kalan yüzüğü de yerinden çıkarın.
Sırasıyla,
- Dış somunu takın,
- Dış yüzüğü takı,
- ucu içeri girecek olan ara elemanı takın
Daha sonra vana gövdesini, üzerine geçiriyoruz.
Alt somununu takıyoruz.
Ve iki somunu da diş kaptırmadan yavaş yavaş sıkın, kendir veya teflon kullanmanıza gerek yok kalorifer sisteminde ortalama 1 bar basınç bulunur bu sebebten kendir/teflon kullanmasanızda sızma yapmaz.
Bu kırmızı koruyucu gibi görünüyor ancak bir koruyucu platikten öte, vanayı açıp kısabileceğiniz bir kapak.
Eğer termostatik başlığınız bozulursa bu kafayı kapak olarak kullanabilirsiniz.
Şimdilik bunu öncelikle + yönüne çevirerek en gevşek haline getirip, kırmızı ok yönünde çekerek yerinden çıkarıyoruz.
Termostatik vana’daki çıkıntılar, gövde’deki girintilere denk gelecek şekilde takıyoruz.
Yerine oturttuğunuzda çıt şeklinde kilitlenme sesini duyacaksınız.
Termostatik vana ısı ayarı
Termostatik vananın başlığını nasıl söküp takıldığını görebileceğiniz küçük bir video çektim aşağıdan izleyebilirsiniz
İyi günler anladığım kadarıyla petekleriniz alttan giriş Altan çıkış lı termostatık vana altta olunca randıman verirmi ısınan hava yukarı çıkacağı için alt daha geç ısınacak tır yanılıyor muyum benim de baglantilarim bu sekilde yardımcı olursanız memnun olurum saygılarımla
4 sendir bu şekilde gayet de güzel çalışıyorlar, herkes kafasına göre bir şey diyor aldırma.
her odanın ısı ayarını farklı tutuyorum. açıldığını kapandığını zaten tısırtısından anlıyorsun.
Ben zemin kattayım , altım bodrum boş yani bunu ilk taktığım sene bir önceki seneden daha zamlı olmasına rağmen faturam yarı yarıya düşmüştü.
120m2 altı açık bodrum boş yani. Bu ay 800 TL fatura ödedim kaç m3 hatırlamıyorum. Ama bu ürünü alıp son ayarda kullanacaksanız boşuna almayın para israfı olur.
Fena yazı olmamış. İzninle birkaç düzeltme yapmak istiyorum.
Kombiler ısıtma sistemi aktif olduğunda pompası sürekli çalışmaktadır. Dediğiniz gibi iki adet sıcaklık sensörü bulunmaktadır. Biri gidiş suyunda diğeri ise dönüş suyunda. Bunlardan gidiş suyunun sıcaklığını siz belirliyorsunuz. Dönüş suyunun sıcaklığı ise kombinin nasıl çalıştığını belirliyor. Burada gidiş suyu sizin ayarladığınız sıcaklığa kadar ısınacaktır ancak kombi burada gidiş suyu ile dönüş suyunun sıcaklıklarını da karşılaştırmaktadır. Gidiş suyu ile dönüş suyunun sıcaklık farkı 3℃ olacak şekilde sistem çalışmaktadır. Bu farkın azalması sistemin eve daha fazla enerji veremediğini gösterdiğinden kombi gaz yakmayı durdurur.
Termostatik vanaların içerisinde yer çekiminden etkilenecek herhangi bir parça bulunmamaktadır. Bu yüzden dikey montaj yapıldığında da çalışmaktadır. Burada yatay montajın tavsiye edilmesinin sebebi ayar başlığının üzerinde görünen deliklerin odanın havasının vananın içine daha rahat girmesini sağlayarak vananın daha rahat ölçüm yapmasını sağlamaktır.
Piyasada iki çeşit termostatik vana bulunmaktadır. Bunlardan biri köşe termostatik vana diğeri ise düz termostatik vana. Bu vananın montaj şekline göre değişmektedir. Sizin montajınızda ek fittings kullanıldı ancak doğru tip vana temin etseydiniz ek malzemeye ihtiyaç kalmayacaktı.
Bir kalorifer tesisatında bütün radyatörler paralel bağlanmaktadır. Burada görsellerde kollektörlü bir sistem bulunmaktadır. Kollektörlü sistemlerde kollektörün yanında bir by-pass borusu bulunmalıdır. Sizin montajınızda bu boru eksiktir. Normalde bu paralel bağlantı ya da by-pass’lı kollektör sisteminde bütün radyatörler kapatılsa bile su buradan geri döneceği için pompa zorlanmamaktadır. Ayrıca termostatik vanaların bir özelliği suyu hiçbir zaman tam olarak kapatmamalarıdır. Siz onun ayarını sıfıra getirseniz bile çok az bir miktarda suyun geçişine izin vermektedirler. Bu yüzden dilerseniz bütün radyatörlere termostatik vana kullanabilirsiniz. Piyasanın genelinde bu yanlış bilinmektedir.
Görsellerdeki montaja geri dönersek siz radyatörün alt köşesine termostatik vana montajı yapmışsınız. Bu montaj da hatalıdır. Böyle bir montaj sonrasında vananın ölçeceği hava yerden alınan soğuk hava olacaktır. Bu da hatalı ölçüme yol açar. O yüzden bir krom çıta ile yerden çıkan PE-RT hattın radyatörün üst girişine taşınmalı ve termostatik vananın üst kısma montajı sağlanmalıdır. Böylece vananın yerden yüksekliği ortalama 700 mm (600mm yüksekliğinde bir radyatör kullanıldığınızı varsayıyorum) olmasını sağlar. Böylece odanın daha genel bir sıcaklık dağılımı ile termostatik vananın ölçüm yapmasını sağlar.
Saygılarımla.
Değerli yorumlarınla aydınlattığın için ok teşekkür ederim.
Hocam şöyle bir sorun var ki, bizim radyatörlerin iki vanası da aşağıda 🙂
Evet her iki vananın aşağıda olduğunu fark ettim ve bunun çözümünü de yoruma ekledim. Krom borular ile su girişi yukarıya taşınmalıdır.
https://www.n11.com/urun/radyator-baglanti-borusu-krom-duz-rakorlu-50-cm-1216-nipelli-19229755
Not: Cevap maili tarafıma ulaşmadı.
https://www.instagram.com/reel/CkH7nFtjE9p/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Bu adam çok iddialı konuşuyor ne diyorsun.
Ayrıca sağ alt soğuk çıkış vanasıdır orada termostatik vananın ne işi var.
Kombiyi açtım, kaloriferleri tek tek kontrol ettim ilk hangi taraf ısınıyorsa o tarafa taktım. Sağ alt mutlaka soğuk çıkış vanası mıdır. Bu bir kural mı yani her usta bu kurala uyarak mı montaj yapıyor ?
Yük vana üstündeyse krikoya almak yerine hazır sökmüşken arkasında ki askıdan düzeltin. Böyle garip çözüm olur mu 🙂 Sızdırmasına da neden olabilir
Arkada askı var ama yine de kaldırmadan vana sökülmüyor. arkadaki askıdan nasıl düzeltileceğini bilmiyorum 7 senedir aynı evde kiracıyım henüz sızdırma gibi problem yaşamadım.
Duvardaki askıdaki vidayı hafif gevşeltip askıyı üste kaldırıp tekrar sıkarsanız petek yerden yükselmiş olur.
Termostatik vana bozulursa petek çalışırmı?
Termostatik vana içerisindeki madde ısındıkça genleşir ve su yolunu kapatır, oda soğuyunca ise büzülür ve suyun yolunu açar kalorifere sıcak su gitmeye başlar herhangi bir şekilde pislik vs tıkanır ise bu işi yapamayabilir kapanamaz veya açılamaz.
şimdi petek çalışır mı sorusuna gelirsek, eğer vana kapalı kalırsa bir şekilde bozulup o zaman peteğe su akmaz.
Bilgilendirme için teşekkür Ederiz Yakup bey, bir anlayan işi bizimkisi.. Başarılar. İyi çalışmalar.
Paylaşım için teşekkürler. Benim peteklerde aynı anlatımınızda olduğu gibi Alttan bağlantılı. Ben de ilk giriş vanalarını yukarı aldırıp danfoss un living eco termostatik vanalarını takmayı düşünüyordum. Sizin anlatımınızda ki gibi bağlarsam benim içinde kolay olacak. Yanlız bir sorum olacak araştırdığıma göre girişlerini yukarıdan olması randımanlı çalışması demek miş. Ben bu şekilde alttan bağlarsam randıram alabilir miyim termostatik vana düzenli çalışır mı? Tekrardan teşekkür ederim
Kendi evimi bende geçen kis sonunda doğalgaz’ a kavuşturdum.Termostatik vana ile oda termostati arasında çok gidip geldim ve sonunda Bosch marka kombi ve oda termostati almaya karar vermiştim.Bu sene 1 ay içinde doğalgaza 2 kez zam geldi.Bu sene artik hayırlısı diyeceğiz.Paylaşımın ve bilgilendirme için tesekkur ederim.
Evet %15 zam gelmişti, onun üzerine bir %15 daha geldi. Hayırlısı bakalım ne halt edeceğiz bu kış bilemiyorum.
Bende endişeleniyorum.