19 Nisan 2024 Yazarı yhackup 18

Termostatik Vana Nedir, Nasıl Çalışır , Montajı Nasıl Yapılır ?

Kış ayları geldiğinde bizim gibi fukaraların aklında tek soru Doğalgaz ve Elektrik bu kadar zammın üzerine bu yıl ne kadar gelecek ? cebimizi ne kadar yakacak ?

Eskiden odun kömür derdine düşerdik şimdi Doğalgaz faturalarını taksitlendirip yıl boyunca ödemek durumunda kalanlarımız var.

Termostatik vana bu konuda tasarruf yapabileceğimizi vaad ediyor.

İçerisinde bulunan Sıvı sensör (genelde civa olur) sayesinde odanın ısısına göre vanaları açıp kısıyor ve odanın ısı dengesini düzenliyor, ve bunu yaparak bizlere tasarruf yapmayı vaad ediyor, Deneyip göreceğiz…

Piyasada araştırma yaparken iki marka ile karşılaştım Danfos ve ECA , ECA reklamlardan bildiğimiz bir marka Danfosu hiç duymamıştım.

Bende ürün yorumlarına göz atmaya başladım. Danfos danimarka uyruklu bir markaymış , ve Danfos ürününe çok daha fazla iyi yorum yapıldığını gördüğüm için tanesi 49,68 TL’den 5 adet aldım.

Ürün linki  : n11.com

Ürünü almadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Kalorifer peteğinizin bağlantısına göre bu malzemelerin yapısı değişiyor buna çok dikkat etmek gerekiyor.

Bu ürünün termostat kafasının yere paralel olması şart, aksi durumda görevini tam yerine getiremiyor.

Termostatik Radyatör Vanası Montaj Şekilleri

İkinci bir konu ise Termostatik vananın, vana kısmının tipi.

Bazı Evlerde radyatorlere giren su borusu evin duvarında iken, bazı evlerde radyator su boruları yerden çıkmakta. Böyle durumlarda montaj işi zorlaşmakta ek parçalar kullanmak gerekmektedir.

Eğer ek parçalarla uğraşmak istemiyorsanız alırken evinizdeki radyatöre uyumlu bir vana almanız gerekmektedir, satıcıya veya aldığınız hırdavatçıya kaloriferinizin bağlantı resmini gösterirseniz daha iyi olur sizin için.

Örneğin bu örnekte görüldüğü üzere termostatik vana gövdesi ile kalorifer girişi aynı burada bir sorun yok ancak su giriş/çıkışına takılacak kısımı termostatik vanamıza uyumlu değil.

Ek olarak ek bir parça ile montajını yapabilirsiniz ancak bu durumda termostatik vana başlığı dik konumda olacağı için vanamız verimli çalışamayacaktır.

Ürünü aldığım kişiye durumu anlattığımda benim için uyumlu olan termostatik vana gövdesinin resmini attı. Görüldüğü üzere bu vanayı kullandığımda hem parça tam uyacak hemde vanamız yere paralel olacak.

Tabi bunu satın aldıktan sonra farkettiğim için fazladan kargo ücretleri ödedim. Bunları anlatmamın sebebi de sizin bu tür hatalara düşmenizi istemediğimdendir.

Peki bu alete neden ihtiyacımız var ?

Bunun için önce kombinin çalışma mantığını kısaca anlayalım.

Kombi , Radyatörelerdeki soğuk suyu içerisindeki su pompası ile alarak doğalgaz ile ısıtır ve tekrar  ısınan sıcak suyu radyatörlere basar.

Peki kombiler suyun soğuduğunu nasıl anlar ve durur ? Kombinin su giriş ve çıkış borularında ısı sensörü vardır kombiye dönen suyun sıcaklığı sizin ayarladığınız sıcaklığa geldiğinde durur, sonra yeniden çalışır.

Kısaca koca evde, kombinin çalışıp durmasını sağlayacak sadece 1 sensör var.

Ayrıca su pompası çalıştığında tüm petekteki suyu çekmeye başlayacak tümünü birden ısıtmaya başlayacaktır, bir oda sıcak iken diğer oda soğuk ise su karışacağı için tüm evin suyu yeniden ısıtılacaktır. Eğer bu sensörden olur ise sıcak odanın vanası kapalı olacağı için kombi sadece soğuk odanın bir iki peteğini ısıtıp duracaktır , hem su pompası daha kısa çalıştığı için daha az elektrik harcayacak hemde daha az doğalgaz harcanacaktır.

Bu durumda düşününce ürünün tasarrruf ettirme vaadi kulağa mantıklı geliyor.

(Tabi ultra pahalı kombileri bunun dışarıda tutuyorum)

Termostatik Radyatör Vanası kısaca TRV ise bize her odaya sensör koyma fırsatı sunuyor böylece radyatörün içerisindeki su değil de odamız belirli bir ısının altına düştüğünde kombinin çalışmasını sağlıyor.

Her odamızı farklı derecede ısınmasını sağlayarak büyük tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

Evdeki Tüm Kalorifer Peteklerine Takılmalı mı ?

Hayır.

Mutlaka en az bir tane peteğe bu vanalardan takılmamalıdır. Kombimiz belirli aralıklarla su pompasını çalıştırıp sistemdeki suyu çekecektir su sıcaklığına bakarak Doğalgazı yakıp suyu ısıtacaktır veya su sıcaksa beklemeye devam edecektir. Eğer tüm peteklerimizin vanası kapalı konumda olur ise Kombimizin su pompası kısa süre içerisinde arızalanabilir.

Evinizde belirlediğiniz küçük bir peteğe vana koymamanız daha sağlıklı olacaktır. Eğer tüm termostatik vana kapalı ise kombi çalışınca sadece bu küçük peteği ısıtıp duracaktır.

Montaj Öncesi Hazırlık…

Montaj öncesinde elimizde bulunması gereken malzemeler şu şekildedir.

  • Boru veya İngiliz Anahtarı
  • Eğer tek başınıza yapacaksanız elinizde varsa bir kriko

Montaj

Öncelikle eğer mümkünse sistemdeki tüm vanaları kapatın , böylece sistem hava almayacağı için radyatörlerden daha az su boşalacaktır.

Eğer bu işi tek başınıza yapacaksanız, bir krikonun size çok faydası olabilir. Bazı kaloriferlerde , yükün vana üzerinde olduğunu gördüm sökerken ve takarken çok zorladı sonra kendimce bu çözümü buldum.

Takarken zaten plastik boruyu keserek dengeliyorsunuz.

Öncelikle beyaz kapağı sökün


Sistemdeki hafif basınçtan dolayı biraz su akacaktır küçük bir bez koysanız yeterli.

12mm Alyan anahtarı tıpa yerine kullandım kaloriferdeki tüm suyun boşalmasını engellemek için, sonrasında alttaki somunu da sökün.

Eski vanayı yerinden sökmek çok zor bir eldiven kullanmanızı öneririm.

Daha sonra ,  altta kalan yüzüğü de yerinden çıkarın.

Sırasıyla,

  1. Dış somunu takın,
  2. Dış yüzüğü takı,
  3. ucu içeri girecek olan ara elemanı takın

Daha sonra vana gövdesini, üzerine geçiriyoruz.

Alt somununu takıyoruz.

Ve iki somunu da diş kaptırmadan yavaş yavaş sıkın, kendir veya teflon kullanmanıza gerek yok kalorifer sisteminde ortalama 1 bar basınç bulunur bu sebebten kendir/teflon kullanmasanızda sızma yapmaz.

Bu kırmızı koruyucu gibi görünüyor ancak bir koruyucu platikten öte, vanayı açıp kısabileceğiniz bir kapak.

Eğer termostatik başlığınız bozulursa bu kafayı kapak olarak kullanabilirsiniz.

Şimdilik bunu öncelikle + yönüne çevirerek en gevşek haline getirip, kırmızı ok yönünde çekerek yerinden çıkarıyoruz.

Termostatik vana’daki çıkıntılar, gövde’deki girintilere denk gelecek şekilde takıyoruz.

Yerine oturttuğunuzda çıt şeklinde kilitlenme sesini duyacaksınız.

Termostatik vana ısı ayarı

Termostatik vananın başlığını nasıl söküp takıldığını görebileceğiniz küçük bir video çektim aşağıdan izleyebilirsiniz