26 Temmuz 2024 Yazarı yhackup 0

Otobanda Lastiğiniz Patlasa ne Yapardınız/Yapmalısınız ?

İzinde memleketim olan Kayseri’ye yola çıktım. Dönüşte biraz hızlı gelmek için Kırşehir’den Niğde Otobanına girdim.

Niğde Otobanı hız limiti 140kmh , Hız sabitleyicimi 140’a sabitledim. O günlerde mevsim normallerinin çok üstünde bir sıcaklık vardı araç rüzgar almasına rağmen göstergede 43 dereceleri gösteriyordu.

Ankara’ya 90km kala arkadan pof diye bir ses duydum. Yavaştan arka titremeye başladı ve gitgide sarsıntı büyümeye başladı.

Aynadan baktığımda Sağ arka tarafta siyah bir duman gördüm anladım lastiğin yarıldığını, bu arada arkadaki 2 tır selektör yaptılar. Sanıyorum ki lastiğimin patladığını anlayıp yavaşladılar onlar da.

Aracın arka lastiği patladığında yapmanız gereken bazı adımlar vardır:

  1. Sakin Kalın: Panik yapmak yerine sakin kalmaya çalışın. Bir lastik patlaması olağan bir durumdur ve çoğu durumda çözülebilir.
  2. Sürat Kontrolü: Hemen hızınızı azaltın ancak Aniden frene basmaktan kaçının, çünkü bu yanal kaymanıza neden olabilir.
    Lastiklerden biri patladığında yapacağınız en tehlikeli davranış frene olacaktır. Frene bastığınızda arkadaki tekerlerden sadece birisi frenleyeceği için, frene bastığınızda lastiğin bir tanesi yeri tutacak aracınız aniden yan dönüp takla atacaktır.
  3. Araç Kontrolü: Aracınız 3 lastik ile giderken direksiyonu oldukça sertleşebilir ve titreyebilir. (Bu hidrolik ve Elektronik direksiyona göre değişir.) Direksiyonu iki elinizle sıkıca kavrayıp ani bir hareket yapmadan yola odaklanarak aracı güvenli bir noktaya çekin.
    Emin olun bu hızda lastik patlayınca araç sanki denizde yüzercesine yolda dalgalanıyor yol tutuşu namına hiç bir şey kalmıyor.
    Sakince yola ve aynaya bakarak aracı en güvenli yere çekmeniz gerekiyor.
    Benim şansım arkamdaki araçlarla aramdaki mesafenin oldukça yüksek olması arkamdaki tır şoförlerinin durumu anlayıp hızını yavaşlatması bana zaman kazandırması oldu.

Şansıma tam lastiğimin patladığı mevkide, yanda bir betan kısım yapılmış. Hemen kendimi can havli ile oraya attım.
Aracımın kaskosu vardı ancak, 43 derece sıcaklık ve söylemesi ayıp bagajımda dondurulmuş bozulabilecek gıdalar vardı kaskonun bu kadar hızlı geleceğini hiç sanmıyordum. Hemen Niğde Otobanı Otoyol devriyesini aradım ve durumu anlattım.
Stepnem var ancak kriko almayı unutmuşum. Ve bizim araçların lastik kitinde bulunan bijon anahtarı ile lastiği sökmek mümkün değil.

Sakın öyle yolda kalırsam bununla bijonları sökerim diye düşünmeyin mümkün değil. Bijonu yalama ediyor ve asla sökemiyorsunuz.

Otoban görevlisi 40 dakika kadar bir sürede geldi. Ve o gün aynı şekilde en az 10 kişinin daha lastiğinin sıcaktan patladığını iletti. 30km ilerimizde aynı şekilde lastiği patlayan bir Dacia Duster tırın arkasına girdiğini iletti biz de geçerken gördük.
Hemen Kriko ile kaldırdık stepneyi taktık. ve yolumuza devam ettik. Otoban görevlisi bu destek için herhangi bir ücret talep etmedi.

Otoyol görevlisi özellikle sıcak havalarda lastiğe hidrojen basmamı tavsiye etti aklımda bulunsun.

Dikkatli olun , Sakin olun, sağlıcakla kalın..