26 Temmuz 2024 Yazarı yhackup 7

Sağlam ve Arızalı Turbo Sesi Karşılaştırması (Linea 1.3 Mjet)

 

 

Merhabalar,

Geçenlerde facebook grubunda bir arkadaşımız çıkma turbo arıyordu. Sebebini sorduğumuzda aracının 86 binde olduğunu ve ustasının

– Arkadaş Turbon ötüyor değişmesi gerekiyor. 3800 TL masrafın olur çıkma bulursak daha uygun olur.

demesi üzerine turbo arayışına girişmiş.

Merak ettim kardeşim telefonunu video moduna al, kaputu aç koy turbonun yakınına bir sesini biz duyalım bozuk turbo nasıl oluyor. Koydu ve bir video attı Aman Allahım benim turbodan da aynı ses geliyor, ve altına onlarca yorum video herkeste aynı ses var.  8 bindeki sıfır araçta da benim 214 bin km olan araçta da aynı ses var.

Kısacası adamın turboda hiç bir sorun yok gelen ses klasik turbonun yüksek devirden birden düşük devire indiğinde oluşturduğu rüzgar sıkışma sesi, hatta benzinli araçlarda blow off’dan dolayı daha yüksek duyulan bir ses.

 

Blow off’ demişken biraz bahsetmek istiyorum. bu parça benzinli araçlarda olur. Gaza yüklendiğinizde , yüksek devirlere çıkıp basınçlı hava üreten turbomuzun havası olduğu gibi yakıt odasına gitmekte ama vites değiştirirken ayağınızı gazdan anlık çektiğiniz için yanma odasına giden yollar kapanır (gaz kelebeği)  bu basınçlı hava kapalı yoldan ilerleyemeyeceği için geri tepip turboya zarar vermesin diye bir valf vasıtasıyla bu basınçlı havanın bir kısmı dışarı atılır. bu hava dışarıya atılırken ortaya bir ıslık sesi çıkar.

Aşağıdaki gibi

Tabi bizim dizel araçlarda bu kadar yüksek olmaz çünkü bizim araçlarda turbonun önünü kapatan bir Gaz kelebeği bulunmamakta o yüzden önü kesilmez dolayısıyla blow off yoktur. ıslık sesi bu kadar yüksek olmaz. ama sessiz ortamda gaz verip ayağınızı birden çekince ıslık sesini az da olsa duyabilirsiniz.

 

Bu kadar bilgilendirmeden sonra şimdi Linea 1.3 Multijet motorlardaki arızalı ve sağlam turbonun sesini duymaya.

 

Not : Dizel araçlarda Gaz Kelebeği olmaz…! Aslında böyle bir kelebek vardır ama benzinli motordaki işlevi ile alakası yoktur.

  • Dizel araçlarda gaz kelebeği araç stop ederken sarsıntısız bir stop gerçekleşmesi amacıyla kullanılır.
  • Benzinli araçlarda Gaz pedalına bağlıdır siz gaz bastıkça gaz kelebeği açılıp içeri fazladan hava almasına motorun hızlanmasına yarar.

Saygılarımla..