Rodaj Nedir ? Rodaj Yapılması Şart mıdır ?
Rodaj Parçaların birbirine uyumluluğu, uyuşturulmasıdır. Sıfır Araçta ve Yenilenen Motorlarda Rodaj Yapılması şarttır. Yeni Takılan Disk/Balatalarda yapılması şarttır.
Öğrenmek istediğin buysa bu bilgi yeter 🙂 biraz daha meraklıysan okumaya devam et…
Ülkemizde araç alma maliyetleri inanılmaz yükseldi sıfır bir otomobil almak çok büyük bir yatırım haline geldi. Dolayısı ile aldığımız bir otomobili uzun yıllarca kullanmak isteriz.
Ancak benim düşüncem, otomobil firmaları bunu istemiyor, otomobil firmaları araç satışından ziyade yedek parça ve servisten para kazanıyorlar. Otomobil satışlarında asıl kaymağı ÖTV KDV ile devlet alıyor otomobil firmalarına pek bir şey kalmıyor. Sanıyorum ki bu sebepten sıfır araç satışlarında rodajın yapılmaması gerektiği ile ilgili bol bol bilgi kirliliği yayılıyor.
Bu kesinlikle yanlış bilgidir.
Rodaj aracın birlikte çalışan bir takım parçaların birbiri ile uyumluluğunun sağlanması çalışmasıdır.
Motor Rodajı Nasıl Yapılır.
- Motordaki yakıt ve ateşleme sistemleri iptal edilir. Yani bujiler sökülür ve yakıt püskürtme sistemleri devre dışı bırakılır.
- Motor içerisine Sentetik olmayan Madeni yağ konulur. ve bu şekilde marşa basılır ortalama 30 saniye 1 dakika sonra motor sesinin değiştiği duyulur. ve Yağ boşaltılır ve yağ filtresi değiştirilir.
- Yeniden Motor içerisine Sentetik olmayan Madeni yağ konulur. ve bu şekilde marşa basılır ortalama 30 saniye 1 dakika marş yapılır. ve Yağ boşaltılır ve yağ filtresi değiştirilir.
- Sonrasında yeniden Motor içerisine Sentetik olmayan Madeni yağ konulur. ve araç yola çıkarılır. 500km ile 1500km arasında aracı çok düşük devirde veya çok yüksek devirde kullanmadan araç kullanılır.
- ve artık rodaj sona erer yağ boşaltılır yağ filtresi değiştirilir ve Son teknoloji sentetik yağlardan biri seçilir ve 10 ise 10, 20 ise 20 bin km’ye kadar aracınızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Rodaj işlemi yapılmaz ise neler olabilir.
- Aracınız çok yakar.
- Beygir gücü azalır.
- Piston ve gömleklerde geri dönüşü olmayan kılcal hasarlar oluşur.
- Motorunuzun ömrü büyük ölçüde kısalır.
Eğer bir gün Sıfır km Otomobil alabilirsem buna ömrüm yeterse tüm adımları video çekmeyi düşünüyorum.
Fren Disk & Balata Rodajı Nasıl Yapılır.
Bu bence motor rodajından daha önemli, motor rodajı yapmazsanız ölmezsiniz. Ancak Fren rodajının yapılmamasında ciddi kaza riskleri oluşur.
Fren Rodajı yapılmayan aracın freni olması gerektiği gibi tutmaz, Fren mesafesi kısalır veya direksiyon titremesi yaşatır.
- Disk ile balatalar takıldıktan sonra uygun bir yolda araç 20kmh hıza çıkarılır ve hafifçe frene basılır ama araç durmadan yeniden hızlanılır bu işlem en az 5 defa tekrarlanır.
- Daha sonra araç 40kmh hıza çıkarılır ve hafifçe frene basılır ama araç durmadan yeniden hızlanılır bu işlem en az 5 defa tekrarlanır.
- Daha sonra araç 80kmh hıza çıkarılır ve hafifçe frene basılır ama araç durmadan yeniden hızlanılır bu işlem en az 5 defa tekrarlanır.
Bu işlemler sonrası yine de 500km kadar frene çok ihtiyacınız olmayacak şekilde aracınızı yavaş kullanmanızı da ek olarak tavsiye ederim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..