29 Mart 2024 Yazarı yhackup 1

Linea Ön Takım Rotil Arızası #Rotil #LokurtuSesi

Bir süredir aracımın ön takımından ses geliyordu. Hafif ve her zaman olmayan.

Araçların ön takım parçaları çok sağlam alaşımlı malzemeden yapılır genelde ve kolay kolay bozulmazlar. Ses gelmeye başladıktan sonra bile çok zor bulunur çünkü gözle bakıldığında sorunu bulamazsınız iyice mahvolana kadar görsel bir ipucu vermezler.

Rotil veya Bağlı bulunduğu Salıncakta veya salıncağın lastiklerinde kısaca bu bağlantılarda herhangi bir sıkıntı olduğunda Lastiklerin dikey açısı ile ilgili sorunlar baş gösterir. Aracınız yanal kayıyormuş gibi veya lastiklerin içi dışı ayrı ve dengesiz yenir. Daha ileri bozukluklarda özellikle kalkışlarda gaza basınca araba kendini sağa sola atıyormuş gibi hissettirir.

Ön takımda sese sebep olan 4 ana parça var.

  • Z Rot – En ucuzu ve kolayca değiştirilebilen bir parçadır. Ses çok belirgin şekilde gelir. tamamen bozulsa da diğer parçalara çok zararı dokunmaz ancak virajlarda aracınız sağa sola daha fazla yatmaya başlar.
  • Rotil – Rotil Salıncağa bağlı bir parçadır. Ustanız kolaya kaçıp salıncakla birlikte değişirse oldukça pahalıya patlar. Sadece Rotil salıncaktan ayrılıp değiştirilebilir. Çok gizli gizli bir tokurtu yapar Z rot gibi açık seçik yüksek ses yapmaz. Arızasının tespiti daha zordur videoda gördüğünüz gibi bir sisteme bağlayıp izlemeden anlamak neredeyse mümkün değil.
    Eğer dikkatli bir sürücü iseniz. Sorunu anlamanız için Anahtar ipucu virajlar olacaktır. Rotil bozulduğunda ses haricinde bir de araçta halı efekti hissedersiniz viraja girildiğinde sanki ön lastik havası çok inmiş viraja girince buruluyormuş gibi olan dışı bir kayma hissedersiniz. Virajlar sizi korkutmaya başlar işte o zaman rotil değişim zamanı gelmiştir.
  • Aks – Bu parça ön takımdaki en tehlikeli parça, genelde dönerken gaz verdiğinizde arıza sesini duyarsınız ve hiç ihmale gelmez. Bu parça kırıldığında ve genelde sanayi tabiri ile Aks kesmesi derler, Ön tekeriniz kopar. Evet bildiğiniz arabadan kopar eğer yolda giderken koparsa rot rotil de dayanamaz kopar ve ön tekeriniz sizi geçer gider 🙂 Ancak genelde Aks Kesmesi ilk kalkışlarda ve durmalarda kopar en çok yük o anda bindiği için.
  • Amortisor – Aslında amortisor arızası genelde ses yapmaz peki nereden anlarsınız bir tümsekten geçtiğinizde aracınız bir defa yaylanıp durması gerekir bir tümsek geçişi sonrası cadillac gibi 2 3 kez yaylanmaya devam ediyorsa Amortisorünüz patlamıştır.
    Eğer amortisor patlamışsa bir süre sonra herezon yaylarını da bozar bu durumda bir tümsekten geçtiğinizde amortisor vurur kut kut bu sesi anlamama şansınız yok çok belirgindir.

Bu parçaların arıza tespiti göz ile çok zordur el ile kol ile levye ile kontrol ile anlaşılması gerçekten zordur. bu yüzden genelde insanlar ön takımdan dolayı sanayiye gitmekten hep korkarlar. Çünkü bazı iş bilmez ustalar kesin şundandır der değiştirir ama tokurtu devam eder yeniden gidersiniz o zaman şundandır der onu da değiştirir. İlk değişimde tahmini tuttuysa ne utlu aksi halde değişe değişe ön takımı yenilersiniz. oldukça külfetli rakamlara çıkarsınız.

Hemen hemen her sanayide bu veya buna benzer arabayı yanal dikey sallayabilen sistemler olur. Öncelikle onlara gidip nokta atışı arıza tespiti yaptırabilirsiniz 30 TL – 50 TL civarı genelde fiyatları.

Ek olarak Ön takımda yapılan tüm onarımlar sonrası aracınızı Rot ayarına sokmalısınız.

Benim sorunum için ne ödedim ?

AYD Marka Rotil 135 TL dendi sağ ve sol olarak iki adet değişti. Salıncaktan Eski Rotilleri keserek çıkarmak için farklı bir yere gönderildi ona da ayrıca para ödendi derken. İşçilik Dahil 650 TL Ödedim.
Eğer Salıncak komple değişseydi Salıncak için ortalama 400 TL – 500 TL ödemem gerekecekti.

Arıza Tespiti için Rot Balansçıya 30 TL ödedim.

İşlemler bittikten sonra Bilgisayarlı Rot ayarı için 150 TL ödedim.

Bu sesten Toplamda 830 TL‘ye kurtuldum.

Şanzıman Kulağı

Ek olarak araç kaldırılınca fark ettim ki Şanzıman kulağımız çok fazla deforme olmuş. Zaten ben farkındaydım direksiyonum ve vites kolum titremeye başlamıştı. 250 TL yeni şanzıman Kulağı 100 TL de işçilik toplamda 350 TL‘de onun için ödedim.

İşin Üzücü Kısmı

Bu işin üzüldüğüm bir kısmı da değişen bu parçaların hiç biri 11 Yıl dayanmayacak..
Ne demek istedim, üzerinden sökülen salıncak Rotil şanzıman kulağı hepsi de orijinal fabrikasyon parçalardı. 2011’den bu yana ülkemizdeki kötü yollarla savaşmış. ancak usta da bende biliyorum ki bu yeni takılan malzemeler asla bir 11 Yıl daha dayanmayacak.
Bu yüzden arıza tespitinizi iyi yapın/yaptırın yok yere orijinal çalışan parçalarınızı değiştirtmeyin.