Geçmişten Günümüze Bende İz Bırakan Telefonlar
Kimle geldi kimler geçti eskiden telefon piyasası şimdikinden daha iyi ve daha zevkliydi bir telefonda olan özellikler diğer telefonlarda yoktu her telefon yeni bir macera yeni bir heyecan yaratıyordu.
Ve daha sık ve daha az maliyet ile cihazlar arası geçiş yapılabiliyordu…
Siemens c35
İlk telefonum Siemens c35‘di. Yurtdışından bir akraba getirmişti 3 5 ay kullandım sonra kapandı kanepe altındaki ilk yerini aldı 🙂
ilk telefonum olmasından dolayı mıdır nedir kurcala kurcala bitmiyordu ek olarak diller arasında Türkçe yoktu ve deneye yanıla o özelliğin ne olduğunu öğreniyordum İngilizce temellerimi atıyordu 🙂
Ericsson T10
Sonrasında okul aralarında Pastahanede çalışmaya başlamıştım ve 45 TL’ye Ericsson T10 aldım 2 satırlı ekranı vardı ön kapak değişebiliyordu.
İçerisinden melodi yazabiliyorduk ancak sms ile melodi desteklemiyordu.
Bu telefonda şöyle bir sorun yaşamıştım arka pilin takıldığı batarya pinlerinin temas ettiği yaylı bölge bozulmuştu bende çakmak yayı lehimlemiştim ama soğudum telefondan ve telefon piyasası deli gibi telefon yağdırıyordu.
Sıemens C55
Piyasa Nokia rüzgar estiriyordu ancak hiç yenilik yok(bana göre) hepsi birbirinin aynı ne bileyim ısınamamıştım.
Ve Sonraki telefonum Sıemens C55’ti. Bu telefon hafızamda en çok iz bırakan telefonlardandır GPRS sayesinde bu monokrom ekranda internete girip melodi indirebiliyorduk.
Wav formatında ses kaydı yapabiliyor bu ses kaydını zil sesi atayabiliyorduk bu kalitede ses kaydı o zamanlarda neredeyse hiç bir telefonda yoktu. Diğer cihazlar genelde amr denen bir formattı ve aşırı kalitesizdi.
Maximum 22 saniyelik ses kayıtları alabiliyordu adet olarak 4 5 ses kaydı alınabiliyordu.
Sevmediğim kısmı zil sesi olarak ahizeyi kullanıyordu ve kısıktı gürültülü ortamda duyulmuyordu ancak bu açığı titreşimi ile kapatıyordu yine o dönemde hiç bir telefonda göremediğim farklı titreme modları vardı tren modu, sivrisinek modu gibi.
Oyun tarafında Prince of Percia vardı bir kaç defa bitirmiştim çok zevkliydi 🙂
Bu telefonun ve siemens telefonlarının kronik sorunları ise, dış kasası yumuşak plastik olmasından ve kasılmalardan dolayı anakartında problemler olması ve bataryanın yuvaya temassızlık sorunlarının ortaya çıkmasıydı.
Bu temassızlıktan dolayı bazen telefon cebinizdeyken kapanıyordu arka kapak ile arasına kağıt parçası koyunca da arka kapak tırnaktaları tutmuyordu bu tür olumsuzluklara rağmen bitpazarlarında gözüm hep onu arar…
Bu cihazı aldığım zamanlarda Sıhhi tesisat içinde çalışıyordum lise aralarıydı ve kaybettim veya çaldırdım ve çok üzülmüştüm.
Nokia 3210
Bu sefer zincirleri kırıp Nokia’ya bir şans vermek istedim. Son derece stabil bir cihazdı daha önceki Siemes telefonumun şarjı 1 günü zor kurtarırken Nokia 4 güne kadar dayanıyordu ama ne alaka bilmiyorum titreşim motoru yoktu telefoncular takabiliyordu sonradan ama neden yok saçma yani ve oldukça sıkıcıydı düz dede amca telefonuydu 🙂
Nokia 3330
Bunun ardından 3330, 3410, 3510, birbirini takip etti.
3330 güzel cihazdı, sağlamlığı ile ün yapan Nokia 3310’un 2 model üstüydü arada bir de 3315 vardı, bu cihazın diğerlerinden farkı yenilenmiş Snake 2 oyunu ve ana ekranda hareketli resim koyulabiliyor olmasıydı.
Nokia 3410
3410’un beğendiğim noktası ise arka aydınlatma mavi veya turuncu yerine Beyazdı ek olarak tuşları yumuşak lastikti mesaj yazmak daha zevkliydi.
Nokia 3510
3510 çıktığında yok atık demiştik yeni bir sayfa, polifonik zil sesi hayatımıza girdi , Araba yarışı oyunu oynardık ancak boyutu oldukça büyük ve kabaydı 1 ay kadar kısa bir süre kullandım kendisini.
ancak hiç biri Siemens’ten aldığım o zevki vermiyordu maalesef 🙁
Siemens C65
Yine Siemens C65’e geçtim artık telefonlara kameralar gelmeye başlamıştı. Siemens C55’teki her özellik bunda da vardı ve her sorun bunda da devam ediyordu. 10Mb gibi o zaman için devasa bir hafızası vardı ek olarak artık kızılötesi de telefonlarda yaygınlaşmıştı kızıl ötesinden birbirimize melodiler şarkılar atıyorduk.
Siemens CX70
Sonrasında C65’in devam modeli olarak cx65 ve CX70 çıktı ve Cx70’e geçiş yaptım. bu zamana kadar kullandığım en iyi kamera ve en büyük ekrandı ancak hala batarya temas ve anakart sorunu devam ediyordu satmakta çok zorlanmıştım.
Bunlarda ek olarak orta joystick sorunu da yaşanıyordu ama ben temiz kullandığım için ben hiç yaşamadım bu sorunu. Bu cihazlarda artık Java sistemi destekleniyordu Java destekli oyunlar bizi büyülemişti ve telefonda oldukça fazla oyun oynuyorduk.
Ve o sıralarda Nokia’nın eline çok büyük bir koz geçti Symbian zamanının Android’i.
Nokia 6600
aslınsa Symbianlı ilk telefonları hatırladığım kadarı ile 7650 ve 3650 idi ancak aşırı kabaydı tutmadı maalesef.
6600 kabul edilebilecek bir kabalıktaydı. 640*480 kameraya sahipti 4Mb hafızası vardı ancak hafıza kartı ile hafızası yükseltilebiliyordu.
orijinalde sadece 6 saniye video çekilebiliyordu ancak bir uygulama ile bu sınır kaldırılabiliyordu.
Kafa kesme videoları çok yayılmıştı her 6600 da o video telefonda vardı o ara.
Ek olarak telefon mp3’te desteklemiyordu ancak bir işletim sistemine sahip olduğu için ek uygulamalar yüklenerek mp3 oynatabiliyor video izlenebiliyordu. Bizim gibiler için bir anda büyük bir dünya aralanmıştı. İşletim sistemleri artık ceplerimize kadar girmişti.
Bit pazarlarında hala aktif çalışanlarını bulmak kolay ancak imei’si genelde klonlanmış oluyor eğer bulursanız imei sorgulayın kesinlikle
Siemens SX1
6600 sonrası yine Siemens hayranlığım tuttu 6600’ı satıp. SX1 aldım.
alışılagelmişin dışında bir tuş takımı vardı çok etkileyiciydi, ancak 6600’dan artıları vardı.
6600’da 104 MHz ARM 9 işlemci varken SX1’de 120 MHz ARM9 işlemci vardı aradaki bu hız farkı belirgin derecedeydi.
Tek sıkıntım mesajlaşmak yorucu oluyordu ama alışmıştım 🙂
Ancak güzelim Siemens bunda da benzer hatalara devam etti temassızlık üzerinde bir de ahize bozulması sorunu geldi, telefonun en ufak darbede ahizesi bozuluyor ve tamirci abiler tamir etmek yerine telefonun canına ediyordu. ve yine döndük Nokia’ya
Nokia 7610
Sisteme aykırı gitmeyi seven zaatım gidip 7610 aldım. gören herkes bir daha bakıyordu bu ne yamul yumuk telefon diye 🙂
Bu baklava dilimi tasarım çok hoşuma gitmişti ek olarak bu 6600 ve SX1 den özellik olarak daha üstün bir cihazdı.
123 MHz ARM925T işlemciye sahipti 8MB dahili hafızası vardı. çok uzun süre bu telefonla devam ettim. Ancak babam ve o zaman bizimle yaşayan amcam bu telefondaki tuş seslerinden aşırı sinir oluyorlardı sevgilimle mesajlaşırken fırça yiyorduk 😀
Nokia 6630
Ve bir Bilgisayar tamircisinde işe girip bir süre para biriktirdim ve hayal kurduğum 6630’a ulaşmıştım 220 MHz ARM926EJ-S işlemci vardı zamanının en hızlı Symbian cihazı ne uygulamalar yüklüyorduk o zamanlar *.sis uzantılı uygulamalar kurulabiliyordu, şimdinin *.apk’sı.
Ancak yetmedi bu hız merakı ve 3250’yi almaya kafaya koydum birinci sebebi 235 MHz ARM 9 işlemcisi, ikincisi 6630’da büyük eksik olan müzik noksanlığı o kadar kısıktı ki ses çıkışı cebinizde duymakta zorlanırsınız.
Ancak 3250 öyle mi hem çok hızlı bir cihazdı hem de bir müzik cihazıydı ve alışılagelmişin dışında bir tuş takımı tasarımı vardı 270 derece dönüyordu önü tuş takımı arkası müzik tuşlarıydı.
Uğraştık didindik ama alamadık ve askerlik zamanı geldi çattı 6630’u babama bırakıp gittik askere…
Askerde ise Nokia 5210, Nokia 1100, Nokia 1600, Nokia 8310, Nokia 2100 gibi cihazlar kullanmıştım ve o zamanlar askerde telefon kullanmak suçtu (2008) ve sürekli telefonlar sürekli “Yer Değiştiriyordu” ve yasak olduğu için seste çıkaramıyorduk 🙂
Nokia 6030
Askerde uzun süre bu cihazı kullanmıştım ancak düş kalk düş kalktan sanırım ekranda dikey çizgiler çıkmaya başlamıştı. Yer değiştirmeden koruyabildiğim askerden dönünce babama verdiğim cihazdır.
Sony Ericsson K750i
Askerden döndük Sony ile Ericsson birleşmişler ve iyi media cihazları çıkarmıştı.Sony Ericsson, artık symibanda yapılabilecek her şey bitmişti zira Nokia çok büyük bir yanlış yapıp bu işletim sistemini open source yapmadı ve geliştirici toplayamadı hevesim gitgide azaldı artık iyi müzik ve kamera deneyimi istiyordum ve Sony Ericsson bana bunu veriyordu.
Sony Ericsson W810i
Sonylerde K ve C (Cyber-shot) serisi Kamerayı temsil ederken W (Walkman) serisi müziği ifade ediyordu.
Yazılımları birbirine uyuyordu K750’ye W810i yazılımı çakılabiliyordu ve tüm özellikler W serisi oluyordu. ancak dediğim gibi joystick problemi canımı sıktı ve w810i ye geçiş yaptım.
Şimdiye kadar en uzun süre severek kullandığım bir cihaz oldu, inanılmaz bir müzik kalitesi vardı ancak içinden çıkan kulaklık kulak içi kulaklıktı alışamamıştım.
bunun yerine K750i kulaklığı kullanıyordum tabiri caizse kulak memelerim titriyordu bass sesleri o kadar muazamdı sene 2021 oldu hala bu telefondaki müzik kalitesini hiç bir telefonda alamadım.
Sony Ericsson cihazlara dos ekranına sahip bir uygulama ile yazılım atabiliyor kamera ve sesine yeni özellikler ekleyebiliyorduk. Root işlemi ile bazı özellikleri açmak gibi düşünebilirsiniz.
K750’deki gibi veya önceki modeli w800 eki gibi joystick olmaması da artı bir avantajdı.
Sony Ericsson C901
Sonra bir kamera merakı saldı ki sormayın 5 Megapixel kamera ve xenon flaşı görünce hiç araştırmadan koşa koşa gidip Sony Ericsson C901 aldım ama o da ne Flaş xenon değil led imiş ve kamerası o kadar dandikti ki, len bu gerçekten Sony’mi diye düşünmeye başladım 1 ay dayanamadım ve sattım.
Sony Ericsson C905
Ve hayatımda kullanırken en çok zevk aldığım hala da içimde kalan tek telefon Sony Ericsson C905
Bu telefon resmen kalite akıyordu, kızıl ötesi Bluetooth ve Wifi vardı cihazda.
8 Megapixellik devasa çözünürlükte kamerası 1/1000 Enstantene hızına ulaşabiliyordu dahili Xenon flaşı patlarken o çat sesi insanı ürkütecek güçte ses çıkarıyordu. Kamerasını ne kadar övsem azdır.
Kamera kapağı Aliminyum ve sürgülü yapıdaydı, Auto Fosuc’a yardımcı bir ledi de vardı , yıl oldu 2021 hiç abartmıyorum günümüz orta seviye cihazları ile kapışacak kalitede kamerası vardır. Öyle ki C905 kalitesi kompakt fotoğraf makineleri ile kıyaslanıyordu.
Yukarıdakilere oranla en uzun süre kullandığım telefon ve hayatında en pişman olduğum nadir anlardan birisi bu telefonu satmak oldu.
Samsung Galaxy Mini S5570
Çünkü devrim niteliğinde bir şey yaşanıyordu Android diye bir şeyler çıkmıştı tüm firmalar bu akıma girmişti ama ben kameradan vazgeçemiyordum baya geç geçtim android tarafına…
ve ilk android telefonum Samsung Galaxy Mini S5570
android işletim sistemi dokunmatik ekran tarayıcıda sitelerde dolanmak çok iyiydi ama kamerası 3.2 Megapixel ve bırakın ledi Auto Focusu dahi yoktu nasıl bir yanlış yaptım ben diyerek C905’i sattığım adamın peşine düştüm daha fazla para da teklif ettim ancak satmadı.
350 TL’ye satmıştım o zaman büyük paraydı benim için 480’e de Samsungu almıştım adama bu Samsungu dahi önerdim ama vermedi.
Telefonun kamerasını dahi kullanmak istemiyordum artık o kadar soğuttu Passat’tan inip Renault Broadway’a binmek kadar kötü bir düşüş oldu benim için.
Ancak işlemcisi Ramı önceki kullandığım Symbian işletim sistemi telefonlarının çok üzerindeydi.
600 MHz işlemci 384mb ram oldukça yüksek değerlerdi.
Sony Ericsson Xperia X10
sonra Kamera problemimden dolayı Sony tarafına geçtim.
ve sonraki durak Sony Ericsson Xperia X10 mini işlemci ram samsung ile aynıydı ancak Kamera 5 MP ve Auto Focus + LED flaş vardı.
Kamerası tatmin ediciydi ona ek işletim sistemi de vardı artık ama peş peşe yeni modeller çıkmaya devam ediyordu.
Sony Ericsson Xperia mini
Üniversite sonrası işe girip daha üst modelini aldım. Bu model Sony Ericsson Xperia mini, diğeri ile çok benzer de olsa ekranı daha büyük özellikleri çok daha iyiydi.
ve tasarımı beni büyülemişti, köşelerdeki uygulama baloncukları harika görünüyordu.
1.0 GHz Scorpion işlemcisi 512MB RAM vardı ve kamera artık 720p video çekebiliyordu.
Samsung S3 mini
Bu cihazı da oldukça uzun süre kullandım sonra Kuzenim Samsung S3 mini almıştı elime aldım ekran kalitesi parlaklığı bu bir harika dedim. Cihazda Super AMOLED ekran var 3inç ekrandan 4inç boyutuna geçmek büyük bir gelişme.
ama kafada hala acaba kamerası nasıldır diye sorularda yok değil ancak Fotoğraf sevdası o kadar büyümüştü ki Canon 1100D DSLR makine almıştım ve üşenmeden yanımda taşıyordum bu sebepten artık geçsem de üzmez beni dedim.
Android 4.1 olmuş, işlemci 1.0 GHz ancak artık çift çekirdek. Ram 1GB boyutuna ulaşmış artık.
Samsung I9300 Galaxy S III
Daha sonra işten ayrılıp daha iyi bir işe girdim. ve Mini Modeli yerine Samsung I9300 Galaxy S III aldım.
4.8 inç ekran 720p çözünürlükte kamera artık 8mp ve 1080p video çekebiliyor , işlemci 1.4 GHz ve çift çekirdek ek olarak bu telefonlarda artık ön kamera var ve GSM üzerinden görüntülü görüşme mevcut.
Sony Xperia Z
Her şey iyi güzel ama hala gönlüm Sonyde Samsung her ne kadar güzel de olsa acayip hantaldı maalesef. ve kamerada sesde istediğimi tam olarak veremiyordu. tabi bu arada Sony artık tek başına Ericsson ile yolları ayırmışlardı.
Ve büyük bir süpriz yaptı. Sony Xperia Z ahanda bu olmuş dedim tasarımı özellikleri çok iyi üstelik su geçirmiyor.
1080p ekran çözünürlüğü 4 çekirdekli 1.5 GHz işlemcisi 2GB Ram o zamanda harika özelliklerdi, 13.1 MP kamerası harika fotoğraflar yakalıyordu.
Su altında video çekmek çok iyi bir şeydi o zamana kadar yapılmamış bir şey, ve çok suya denize havuza girdim hiç su almadı, bunlarda şarj girişi kulaklık girişi bir kapak ile kapatılıyordu içinde turnuson kağıdı vardı eğer renk değiştirirse garanti dışıydı.
Bu zamana kadar ki en uzun kullandığım telefondu 1 yılı aşkın kullandım kendi kendine bozulana kadar… Bir sabah telefonun alarmı çaldı kalktım kapattım alarmı hazırlandım şarjdan çıkarıp işe doğru yola çıktım poaça aldım o arada mesaj geldi elime aldım bir anda ekran titreyip gitti ve bir daha tamir edilemedi.
Sony Xperia Z3
Bu sırada Z1 , Z2 ve Z3 çıktı ve ben Sony Xperia Z3’e geçtim
Artık işlemciler falan uçmuştu Snapdragon 801 vardı 2.5GHZ ve 4 çekirdek ve 20MP kamera vardı artık, bu telefonun kenarları aliminyumdu ve hafif kavisli yapısı varsı.
Bu cihazların arayüzü oldukça akıcıydı Samsungun arayüzüne bakarak çok daha iyi bir arayüze sahipti akıcı donma kasma yok , samsung tarafında bir siteye girdiniz sonra çıktınız kamerayı açtınız yeniden tarayıcıyı açtığınızda siteleri yeniden yüklüyordu ancak sony tarafında yaşanmıyordu. Sony tarafının başı ise ekran kalitesi ve ısınma sorunu ile beladaydı. Ekranı samsung cephesinden daha gerideydi ve cihazları aşırı ısınıyordu öyleki video çekerken ısındım ben kapanıyorum diyordu. özellikle araçta navigasyon kullanıyorsanız hapı yuttunuz ısınıp kapanıyordu cihaz.
Sony Xperia Z3te de su geçirmez özelliği vardı ve hafta sonu kayınca ile denize gittik girdik yüzdük su altı videolar çektik sonra sıkıldım artık deniz kenarına yürümeye başladım ekran titredi titredi ve sizlere ömür su aldı bozuldu.
Bu arada Sony Xperia Z3+ şeklinde bir ara model daha çıktı ,benim Sony Xperia Z3 garantiye gitti ama yapılamadı para iadesi yapıldı.
ve yine ikilemde kaldım Samsung S6’mı Sony Xperia Z5 mi , o sıralar DH forumlarda S6nın kamerasında kırmızı nokta sorunları yayılmaya başladı her kullanıcının başına geliyordu göründüğü kadarıyla, bu sebepten Sony Xperia Z5 aldım.
Sony Xperia Z5
tabi artık 8 çekirdekli işlmci vardı cihazda performansı oldukça iyiydi ve ekran kalitesi bir nebze iyileşmişti artık.
Bundan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmadı telefon fiyatları öyle bir yükseldi ki artık amiral gemilerini takip edemez duruma geldik.
Hanımın telefonu bozulunca , Z5’i Hanıma verip Asus Zenfone 5 cihazına geçtim 3 sene önce.
Asus Zenfone 5
ve halen bu cihazı kullanıyorum orta seviye olsa da şu an hala gereksinimlerimi karşılamaya devam ediyor. Zaten artık istesem de üt seviye telefonlar artık bir araba parası olduğu için orta seviyede devam edeceğiz.
Velhasıl kelam Xperia Z’ye kadar çok sık telefon değiştirdim bir çoğunu saymadım ancak Xperia Z’den sonra gelen hiç bir cihaz böyle oo adamlar uçmuş artık vs dedirtmedi hiç şaşırtmadı hiç biri farklı gelmedi artık hepsi birbirinin aynısı…
Unutamadığım hala bit pazarlarında gözümün aradığı şu telefonlar var temizini bulursam alıp kullanmak isterim eğer sizlerin elinde varsa hala aktif çalışan talibim.
- Siemens C55
- Siemens SX1
- Sony Ericsson C905
- Sony Ericsson Xperia Mini
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Arada unuttuklarım vardı güncellerim aklıma geldikçe.
Sizin de hafızanıza kazınan telefonlar varsa yorumlarda anlatabilirsiniz.