18 Mart 2024 Yazarı yhackup 105

Fiat Linea Ön Sisleri Aktifleştirme

Fiat Linea Ön Sisleri Aktifleştirme

Evet Arkadaşlar Linea’mızda boşluk doldurmaca oyununumuza kaldığımız yerden devam

Bildiğiniz üzere aracımızda arka sis tuşu var ancak ön sis tuşu yok, aracı satın alırken diyor ki havalar sis olduğu zaman sadece arkalar yeter, öne ne gerek var canım ama yok basarsan parayı önlere de takarız…

Bizde bu boşlukları tespit edip kendimiz doldurmaya devam ediyoruz.

İlk iş olarak bazı materyallere ihtiyacımız var, Bir ECU Pimine ve 102 kodlu bir SMD dirence 1/4w 1k dirençte olur ama sığmayabilir mümkün mertebe SMD bulmaya çalışın eğer bulamazsanız evinizde bozuk alet edevatlardan sökebilirsiniz ben elimde bulunan bozuk bir Arduino’dan bulup söktüm tabi sökmeden önce bir ölçmenizde yarar var çalışıp çalışmadığından emin olun


Aslında malzemelerden iki ana ürün bu smd direnç ve ECU pimi.

Kısaca yapacağımız işin mantığından bahsedeyim,

Aracımızın solundaki menü tuşlarında eksik olan tuşu aktif edip bir direnç ekleyeceğiz, direnci ekledikten sonra bu tuşa bastığımızda Soketimizin 11. Pinine Eksi şaseleme vermekte ve tekrar bastığımızda şaseyi kesmekte,

Aracımızın motor bölmesindeki sigorta kutusunda ise ön sislerimize ait hazırda role bulunmakta onu sökmeyi unutmuşlar 😊 bu rölenin enerji bacaklarında araç çalıştığı andan itibaren +12 var ancak diğer bacağında şaseleme yok, evet tam da düşündüğünüz gibi soketimizdeki 11. Pin ’den aldığımız şase bu röleyi besleyecek ve kapalı konuma getirecek…

Bakın ne kadar basit. Burada bizi en zorlayacak durum emin olun SMD direnci buraya lehimlemek bir pirinç tanesinden küçük olduğu için ve tek başıma olduğum için ben zorlandım açıkçası, sizin de ilk olarak direnci lehimleme ile başlamanızı öneririm.

1. Adım : Tuş takımını yerinden çıkarmak

Öncelikle direksiyon altındaki alt sigorta kapağını sökün ve aşağıdaki videodaki gibi arka sağ taraftan ittirin, Yine videoda gördüğünüz gibi soketin tırnağına bastırıp siyah tutamacı çekin soket kendini bırakacaktır arabamızdaki tüm soketlerin sökme şekli budur.

https://www.youtube.com/watch?v=Vq2ij8DxvWs

2. Adım : Smd direnci lehimleme

Tuş takımı içerisinde yeri boş bırakılan R9 no’lu yuvaya 102kodlu SMD direncinizi lehimleyin, lehimledikten sonra tekrar ölçerek 1k direnç sağladığından emin olun havyanın sıcaklığından minik smd direncimiz bozulabilir.


Bazı Linealarda tuştakımı devre kartı farklı bunlarda bir şey eklemenize gerek yok.

Kimisinde de R9 yeri dolu oluyor o durumda da bir şey yapmanıza gerek yok.

3. Adım : Sis butonunu basılabilir hale getirme

Pasif tuşumuzu arkadan tornavida yardımı ile ittirerek yerinden çıkarın, bu butonun boyu diğerlerinden 2mm kadar uzun bu sebepten basılamıyor ucundan biraz keserek basılabilir hale getiriyoruz ve içerisini bir seviyeye kadar silikon ile dolduruyoruz çok fazla doldurmayın diğer tuşların basan plastik derinliğine bakarak doldurun.




önce tuş içerisine köpük koyayım dedim ama iğrenç bir gıcırtı sesi oluyor butona basınca bu sebepten ya sert bir şet koyun veya silikon ile doldurun.

http://blog.yakupulutas.com/wp-content/uploads/2018/11/tussesi.mp4

Sonra menü tuşunun lastik ped’lerinden birini ortadan ikiye kesin, yarısını yukarı yarısını aşağıya koyun aşağıdaki fazlalığı da yeni ön sis butonumuzun yerine yerleştirin.

Ve tuş takımızı tekrar toplayıp aracınıza takın.


4. Adım : İç Tesisat

ECU Pin’imizi kablomuza takıp, resimlerde resimlerde gösterdiğim gibi 11. pine bağlantıyı yapıyoruz.






Pini taktıktan sonra tekrar soketi yerine yerleştirip kelepçe ile sıkmayı unutmayın…

5. Adım : Motor Bölmesi Bağlantısı

Yukarıda söylemiştim roleyi sökmeyi unutmuşlar , Resimde sigorta kutusunun üst kısmı sol çamurluk tarafına bakıyor , alt kısmı motor kısmına bakıyor.

Üst kısım sağdan birinci role yuvası boş , ikinciyi yuvada role var , roleyi yerinden sökün.

Araç kontağı mar konumunda iken,

B bacağında ve D Bacağında +12 Volt mevcut, ancak rolenin A bacağında Şase olmadığı için role açık konumda.

İçeriden 11 pinden aldığımız şaseleme kablosunu A bacağına giriyoruz.

Sis butonuna bir kez bastığınızda göstergede sis ışığının yandığını görmeniz gerekiyor.

Sis ışığı yandığında 11. pin motor bölmesindeki sigorta kutusundaki rolenin A bacağına şase gelecek ve roleyi çekip kapalı konuma getirecektir.

Role kapanınca , Rolenin D Bacağından, C bacağına +12 Volt enerji akacaktır işte sis lambalarınızın gücünü buradan C bacağından alacaksınız.