18 Mart 2024 Yazarı yhackup 13

Fiat Linea 1.3 Multijet Kızdırma Bujisi Arızası & Değişimi

Merhabalar,

Geçenlerde aracım beni uyardı, “Ön Isıtma Bujilerini Kontrol Ettirin” anladım ki , bujilerden biri veya bir kaçı artık görevini yerine getirmiyor.

Aslında Bu bujinin ne işe yaradığını bir çoğumuz biliyoruz, Benzinli motorların kullandığı bujilerden tamamen farklı.

Kısaca aracın kontağını açtığımızda yanma odasını ısıtarak ilk yanmanın/yanmaların daha hızlı ve verimli olmasını sağlamak.

Bu bujinin çalışması hava ve motor sıcaklığına bağlı olarak değişir motor yeterli sıcaklıkta ise 1 saniye, havalar çok soğuk ise 3 dakikaya kadar çalışabilir.

Isıtma bujisi arıza yaptığında herkesin içini bir korku kaplar, çünkü çok sık arıza yapmayan bu buji  bazen 3 yıl bazen 5 yıl süre boyunca yerinden çok sökülmediğinden sıcak ile birlikte motor üst kapağına yapışabiliyor ve yanlış uygulamalar sonucunda sökerken kafası kırılıp, buji gövdesi içeride kalabiliyor.

Aslında basit bir kaç şeye dikkat etmemiz bu içi, bir ampül değiştirir gibi kolay halletmemizi sağlar. Bunlar ;

  • Bujiyi arızalandığı gün sökmeye çalışmayın ..! Bir WD40 Pas Sökücü Sprey alın ve 3 , 4 gün boyunca hatta 1 hafta boyunca bozuk bujisinin etrafına günde bir iki defa sıkın. (Aşağıdaki video’da bunun neden gerekli olduğunu animasyon ile gösterdim.)
  • Buji değişimlerinde mümkün mertebe Tork Anahtarı kullanın. Eğer yok ise elinizin hissiyatını önleyecek eldiven vs olmadan tek eliniz ile sökün , eğer sökülmüyor ise zorlamayın kafasına anahtar ile bir iki tık tık vurun wd40 sıkıp bir gün daha bekleyin.
  • Araç Motoru soğukken sökmeyin, Aracı çalıştırın motor iyice ısınana kadar bekleyin sonra sökün ve dikkat edin elinizi yakmayın çünkü bu bölge aşırı sıcak olacaktır.

Malzemeler,

Fakat oldu ki , fazla kaynamış ne kadar dikkat etseniz de açarken kırıldı, “Bir şey olmaz böyle bin” diyenlere kesinlikle aldırış etmeyin.

Acilen bu işten anlayan, motorun kapağını açmadan yerinden çıkarabilecek ustalar var doğrudan kendilerine ulaşıp bir an önce o bujiyi oradan çıkarın.

Sebebi ise buji eğer bu kadar çürüdüyse kalan kısmı da aracın yanma odasına düşecektir. Allah muhavaza.

Bujinin kırılma nedeni bujinin çürümesi, çürüyüp kafası kırılıyor ve kafa kopuyor. bir şeyin ucu çürümüşken içinin çürümeme olasılığı pek yok bu yüzden kalan kısmı çürüyüp motor içine düşer.
O düşen buji parçası pistonun tek hareketinde içerisini paramparça eder piston süboplar gömlek büyük zarar görür bunun sonu üst kapak değişimine kadar gider günümüzde tahmini 15 20 bin masraf açar.

Eğer kendiniz sökmeyecekseniz , ustaya söktürecekseniz dahi ustaya gitmeden bir kaç gün önceden wd40 alarak bölgeye bir kaç defa uygulayın mutlaka…

Ben kendi aracıma bahsettiğim gibi 2 gün boyunca gidip gelip wd40 sıktım ve bujiyi değiştirmem 2 dakikamı aldı sadece, çok kolay bir şekilde söküp takabildim.


Kızdırma Bujisi ile ilgili videolarım