17 Ocak 2025 Yazarı yhackup 0

Castrol mü ? Liqui Moly mi ?

Aracını seven herkesin aklında ilk soru hangi motor yağını kullansam acaba ? Piyasada pek çok yağ markası var kimisi üretici kimisi doldurucu (başkasından yağ alıp marka basan yani).
Ben bu işin mühendisi değilim kendi yaptığım araştırmalardan anladığım kadarı ile bir kaç yorumda bulunacağım kimi katılır kimi katılmaz hatalı olduğumu düşünenler ise yorumlarda beni düzeltebilirler.

Aracım oldu olalı aracımı 2 yağa emanet ettim. Castrol ve Liqui öncelikle şunu belirteyim ikisinin de orjinalini bulduğunuz sürece arasında dağlar kadar fark olacağını sanmıyorum. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Bir defa Motul kullandım sadece o da fena değildi. Ama yeniden alır mıyım bir avantajını görmedim hiç sanmıyorum.

Gelelim incelemeye okumaya, Şimdi size iki pdf bırakıyorum buraya. Castrol 5-30.pdf , Liqui 5-30.pdf

Sizin için eş değerleri birbiri ile ok işaretleri ile eşledim. Ve değerlere sıralama olmaksızın tek tek bakıyorum. Araştırmalardan anladığım kadarı ile hemen hemen bütün değerler o yağın Viskozite indexine dayanıyor aslında bütün değerler Viskozite indexine bağlı o yüzden ilk ona değinelim.

Viskozite indeksi:

Viskozite indeksi ( VI ), bir sıvının viskozitesindeki sıcaklık değişimine göre değişimin keyfi, birimsiz bir ölçüsüdür.

VI ne kadar düşükse, viskozite sıcaklıktaki değişimlerden o kadar fazla etkilenir. VI ne kadar yüksekse, viskozite belirli bir sıcaklık aralığında o kadar kararlı kalır.

En yüksek VI değerine sahip en iyi yağlar, sıcaklık aralığında kararlı kalacak ve viskozitede çok fazla değişiklik göstermeyecektir.

Kaynak : https://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index

Bu bilgiler ışığında baktığımızda (Gri Ok işareti) Castrol viskozite indexi 159 iken , Liqui Moly viskozite indexi 173 , 14 birim fark var yani Liqui sıcaklık değişiminde 14 birim daha kararlı bir yağ imiş.


Density At 15c

Yağın 15 derecedeki yoğunluğunu ifade ediyor.
Liqui = 0,855 g/cm³ , Castrol = 0.850 g/cm³ aralarında minicik bir yoğunluk farkı bulunuyor.


Viscosity, Kinematic 100C

Aslında bu da yine incelik/kalınlık ile ilgili 100 dereceye ulaşan yağın kalınlığı diyebiliriz sanırım. Bu değerin bazı standartları var. Her yağ numarası için belirli sınırlarda olması gerekiyor. örnek tablo

Xw-16 = 6,1-8,1 cSt
Xw-20 = 6,9-9,2 cSt
Xw-30 = 9,3-12,4 cSt
Xw-40 = 12,5-16,2 cSt
Xw-50 = 16,3-21,8 cSt
Xw-60 = 21,9-26,0 cSt

Bu bilgiler ışığında yine bu iki yağa bakalım (Turuncu Ok işareti), Castrol 100 derecede 10.3 mm²/s , Liqui’ye baktığımızda 12,2 mm²/s görüyoruz. Her ikisi de istenen değerler arasında.
Buradan ben şunu anlıyorum, Liqui bu sıcaklıklara ulaştığında yoğunluğunu, castrolden 1,9 mm²/s daha iyi korumaya devam ediyor.


Viscosity at -30 veya -35 °C

Yukarıdaki bahsedilen testin şimdi de -35 derecede soğutulmuş halinde testi. Bu test önemli soğuk iklimlerde araç kullanıcılarını da çok ilgilendiren bir konu, Biliyorsunuz araçlar en çok zararı ilk marşta alırlar tam yağlama yapılana kadar. Yağ eğer çok kaliteli ise metale yapışır tamamen süzülmez ilk marşta zarar görmez ama yeterince kaliteli değil ise veya bir kaç gün yattı ise yağ tamamen süzülmüştür.
Kış aylarında da iyice soğuktan kalınlaşan yağ ilk marşta daha geç ulaşması gereken yerlere ulaşacak motor ısınana yağ ısınana kadar bazı bölümler yeterince yağlanamayacaktır.

Tam olarak araştırmalarıma göre testin tam adı akma gerilimi şeklinde geçiyor bu derecelerdeki akışkanlığı diyebiliriz sanıyorum.

Bu bilgiler ışığında iki yağa bakalım (Mor Ok işareti),
Castrol’de -30 derecede 5.500 mPa.s,
Liqui’de -35 derecede 6.000 mPa.s değerini görüyorum ancak bir kıyaslama yapamadım nasıl karşılaştırma yapacağımı bilmediğim için değerin ama sanırım en düşük sıcaklıkta akışkanlığın yüksek olması daha mantıklıdır.


Pour point

Pour point Bir sıvının akma noktası, sıvının akış özelliklerini kaybettiği sıcaklıktır. Buradaki değer de, yağın hangi derecede kendi kendine akışını kaybettiği sıcaklığını gösteriyor.

Bu bilgiler ışığında iki yağa bakalım (Sarı Ok işareti), Castrol’ün -46 derecede, Liqui’nin -42 derecede akışkanlığını kaybettiğini görüyoruz.

Kaynak : https://en.wikipedia.org/wiki/Pour_point


Zaman buldukça yazıya devam edeceğim…