26 Temmuz 2024 Yazarı yhackup 10

Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Nasıl Alınır ? (2024 Güncelleme)

Merhabalar,

Biliyorsunuz normalde içerik üreticisi iseniz youtube istagram vs veya google play veya appstore uygulama geliştiriyor ve buradan para kazanıyorsanız şirket kurmak zorundasınız. Ancak torpa yasada 2021 sonunda çıkan kanunla şirket kurmadan sadece %15 vergi ödeyerek ödemenizi alabiliyorsunuz.

2024 Tarihli Güncelleme..!!

Vergi İstisnasının kapsamı genişletildi. Daha önce sadece Youtube ve Mobil App’ gelirlerini kapsıyordu web sitesinden olan gelir kapsama dahil değildi artık dahil oldu.
İşte Detaylar;
Gelir Vergisi Kanunu’nun 20/B Maddesindeki “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” sadece İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna idi. Bunun kapsamı genişletildi.
Gerçek kişilerin İnternet sayfası, sitelerinde veya herhangi bir dijital platformda metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşması; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videolar paylaşması veya yine bu ortamlar üzerinden veri işleme ve geliştirme gibi içerikler paylaşmak suretiyle kazanç elde edilmesi de istisna kapsamına alındı. (Yürürlük 28.12.2023)

Bunun için öncelikle dilekçe vermek gerekiyor ancak fiziksel olarak vergi dairesine gitmeyin çünkü bir çoğu bilmiyor henüz nasıl yapılır vs, internetten başvurmanız daha kolay olacaktır.

Öncelikle dilekçe vereceğiz ve onun onaylanmasını bekleyeceğiz. Bende şimdi vereceğim dilekçe onaylanınca nasıl devam edeceğiz buradan paylaşacağım.

Dilekçenizi bu online vergi dairesi sitesinden vereceksiniz https://ivd.gib.gov.tr/ siteye girdikten sonra aşağıdaki resimleri izleyerek formu doldurun ve kaydedin.

Öncelikle arama menüsüne “İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi” yazıp aratın

İlk sırada gelen menüye tıklayın ve GSM Adres mail adresi gibi bilgilerinizi doğrulayın.

Eğer telefonunuz boş geliyorsa yukarı köşeden adınıza tıklayın “Telefon Bilgisi Güncelle” diyerek numaranızı güncelleyin.

En alttan ne için istisna talebi ediyorsanız onu seçin,  ben ikisini de az az faal olarak yapıyorum bu sebepten ikisini de seçtim ve sonrasında ileri butonuna tıklayın.

Bu bölümü direk atlıyoruz ileri diyerek.

Son olarak bilgilerinizi gözden geçirerek formu onaylıyoruz.

Dilekçenizin onaylanıp onaylanmadığını görmek için bu adımları kullanabilirsiniz.

Not : Eğer SSK veya Bağkurunuz yok ise adınıza bağkur hesabı açılır ve aylık ödemeniz gerekir.

Dün 06.04.2022 tarihinde vergi dairemi aradım bir arkadaş bana çok yardımcı oldu , kendisine izin alamadığını bu belgeleri nasıl onaylatabiliriz şeklinde sordum numaramı istedi ve kendisi tüm işlemlerimi halletti , o işlemlerimi bitirdikten sonra bana mail ile tebligat geldi , memur yeniden aradı ve bu belgeyi ile bankadan hesap açmamı sonrasında yine açılan iban numarasını kendisine bildirmemi istedi.

verilen belge örneği.

Telefonla açabilirim düşüncesi ile ilk önce Enpara’yı aradım ancak en para bir kişiye sadece bir vadesiz TL hesabı açabileceğini iletti. Garanti bankasını aradım o da şubeye gitmemi istedi kısaca telefonla yapılamıyor.

Burada önemli olan detay normal bir banka hesabı değil bu kanun kapsamında kullanılacak, ve başka hiç bir giriş yapılmaması gereken “Dijtal işletme Hesabı” olarak açılması, buraya gelen her tutardan anında %15 gelir vergisi geliyor, Adsense hesabını bağlarken test için iletilen 1 2 dolardan bile anında kesiyorlar 🙂

Garanti bankası şubesine gittiğimde, kendilerine herhangi bir bilgilendirme gelmediğini ilettiler, ekran menülerinde de buna benzer yasa ile ilgili bir şey göremediler. Sonra iş bankasına geçtim onlarında haberleri yoktu ancak menülerinde “Dijital İşim Hesabı” olduğunu görüp merkezi aradılar bilgi aldılar ve bu kanuna istinaden açılan bir menü olduğu teyit edildi.

Hesaplar açılırken sizden bir kaç sayfa imzalamanızı isteyecekler bunlardan biri de “DİJİTAL İŞİM HESABINA İLİŞKİN BEYAN TAHHÜTNAMESİ” olacak kısaca göz gezdirin ve içindeki maddelerde “193 sayılı Gelir vergisi Kanunu Mükerrer 20/B maddesi kapsamında” şeklinde ibareyi mutlaka gördüğünüzden emin olun.

Sonrasında ibanınızı alıp, yeniden vergi dairesi sitesine giriyoruz.

Bu sefer , Banka Bilgileri Bildirim Dilekçesi bölümüne giriyoruz. Sonra istisna belgesini seçiyoruz.

aynı ekranın altından , açtırdığınız hesabın banka bilgilerini IBAN bilgilerini doldurup bu dilekçeyi de kaydediyorsunuz.

ve yeniden vergi dairesine telefonla veya bizzat ulaşıp belgenin kaydedilmesini istiyoruz.

Vergi dairesi dosyayı kaydettiğinde , burada dilekçe sorgulaması yapınca dilekçenin artık bir numarası oluyor ama yine de emin olmak için vergi dairesine sorabilirsiniz. Benim bağlı bulunduğum vergi dairesindeki insanlar gerçekten çok iş bitirici insanlardı devlet dairesinde böyle insanları görmek beni mutlu etti.

Sonraki aşama, Google Adsense hesabınıza girip bu IBAN bilgisini kaydediyorsunuz, Google 2 gün içinde bu hesaba 0,05 ile 0,35 kuruş arasında bir tutar gönderecek, yine Adsense hesabınıza girip bu gönderilen tutarı seçecekseniz böylece yeni IBAN doğrulanmış olacak.

Not : Google’ın gönderdiği bu kuruştan dahi anında vergi kesilmesi gerekiyor bunu net olarak görün, eğer kesilmemişse yukarıdaki işlemler tamamlanmamıştır.