Fiat Linea Hazır Hız Sabitleyici Seti Montaj Kılavuzu
Merhaba Montajda ilk adım Yan sinyal kapağını sökmek.
Sinyal kapağını söktükten sonra Kolun çıkıntısı boyutunda kapağı delin ve monte edin.



Kabloyu içeriden motor kısmına buradan geçirebilirsiniz. Kolaylık olması açısından kılavuz tel veya minik pipet gibi sert bir boru içerisinden kolayca geçirebilirsiniz.


Pinlerin takılacağı yerler.
Koldan çıkan tekli kablo 12v içindir bunu sigorta kutusundaki F51 sigortasından alabilirsiniz. (Bunu en son bağlayın.)
Diğer 4 pin aşağıdaki şemaya bakılarak ilgili sokete takılacak.
Motorunuzunun E4 veya E5 olduğunu aşağıdaki resime bakarak anlayabilirsiniz.

Sonrasında kablo bağlantılarını araç modelinize göre gerçekleştiriyorsunuz. İşte model model ecu pin sıralamaları.
Maviler Bravo 1.6, Linea 1.6 Ducato E4 modelleri için.
Kırmızılar Linea 1.3 Euro 4 Multijetler için
Yeşiller Linea 1.3 Euro 5 Multijetler için

Yakın Çekimler





Pini takacağınız yeri belirledikten sonra soketi söküp kapağını açın. Mor sürgüyü yerinden çıkarın.

Burası Çok Önemli !!…
Bu pinleri de taktıktan sonra Linea’da hız sabitleyici çalışır. Ancak ekranda hız sabitleyici devrede yazmaz ve ışık yanmaz ve hız sabitleyici ışığı yanmaz bunun için bir program aracılığı ile aracın Body beynine bağlanıp gösterge ayarlarından bu özelliği açmalıyız.
Bravo, İdea ve Ducato’da hız sabitleyiciyi açıp bekleyin kendiliğinden aktifleşir ekranda yazar ışıkta yanar.




2009 model eski Active/Actual araçlarda yani gösterge tek satır olanların bazılarında göstergede Hız Sabitleyici ışığı yoktur. Bu sebepten tesisatı çektikten sonra ışık neden yanmıyor acaba yanlış mı yaptım demeden önce bir test sürüşüne çıkınız.
Bu işlemleri yaptınız ama hala ışık yanmıyor ise, Kontağı açın Hız Sabitleyiciyi de koldan aktif hale getirin ve öylece bekleyin 1 , 2 dakika kadar sonra kafası yerine gelecektir ve ışık yanıp hız sabitleyici devrede diyecektir.
Sık Sorulan Sorular
- Soru : Kablo olarak hangi model kullandınız ?
- Ben DT8 (Diyafon Kablosu) Kullandım ama DT4 bulamadığım için eğer bulursanız DT4 Kablosu kullanın.
- Soru: Tüm Tesisatı yaptım ama Hız Sabitleyici’yi aktif edemiyorum.
- Hız Sabitleyicinin aktifleşmesi için şu şartları sağlamanız gerekmektedir.
- Araç minimum 2. viteste ve 40kmh üzerinde olmalıdır.
- Hız Sabitleyici Hız artırma tuşuna 1 saniye basılı tutmuyor olabilirsiniz. (Bir kaç defa bu sebepten çalıştıramayanı duydum 🙂
- Pinler tam olarak yuvaya oturmamış olabilir. (Uyumsuz pinlerin bazıları yuvaya tam oturmuyor.)
- Debriyaj veya Fren müşürünüz arızalı ise CC aktif olmaz (Böyle durumda soketi söküp deneyin aktif olduğunu göreceksiniz.)
- Şanzımanınız değişmiş olabilir.
- Fiat Araçlarında şanzıman değiştirildiği zaman eğer orijinali takılmazsa araç beyni vitesleri algılayamıyor durum böyle iken Hız sabitleyici ışığı yansa da hız sabitleyici çalışmıyor. Bunu MES cihazından Motor>Parametreler>Vitese Takıldı parametresini açarak görebilirsiniz. Bunu açın ve arabayı sürün , araç yerinde dururken bu parametre çalışmaz.
- Hız Sabitleyicinin aktifleşmesi için şu şartları sağlamanız gerekmektedir.
- Soru: ELM327 cihazım yok Hız Sabitleyici aktif olur mu ?
- Linea ve Bravoda Olur, Fiorino Doblo Punto vs araçlarda aktifleştirme şart. Linea’da ELM327 cihazı sadece aracın göstergesindeki Cruise Control Devrede yazısını aktifleştirmek için , başka bir olayı yok. Bravoda Bilgisayardan aktifleştirmeye de gerek yok hepsinde açık kolu tak ışıkta yanar cc de çalışır.
- Soru: Pinler seninki kadar dibe inmiyor tam oturmuyor.
- Mor sürgü, pin kilididir, bunu sökmeden pinleri sökemezsiniz veya takamazsınız.
- Soru: Cruise control takılı kalır mı ?
- Kalmaz..! Cruise Controlun çalışması için, hem Açık konumuna getirilmeli hemde + tuşuna 3 saniye basılı tutulmalı,
Takılı kalması veya kendi kendine çalışması neredeyse imkansız… en kötü ihtimali düşünelim aldığınız kablo içeriside kırıklar var siz bunu farketmediniz ve hepsi birbirine değdi, olmaz ya hadi oldu çalıştı, frene veya debriyaja bastığınızda otomatikman devre dışı kalır sistem.
Ayrıca Cc tesisatında sadece + kutup olduğu için kısa devre yapacak bir şasi yok..! bu sebepten kısa devre olmaz.
- Kalmaz..! Cruise Controlun çalışması için, hem Açık konumuna getirilmeli hemde + tuşuna 3 saniye basılı tutulmalı,
- Soru: Cruise Control yaptım çalışıyor fakat , yolda giderken bazen devreden çıkıyor , aracı stop edip tekrar çalıştırmadan bir daha aktif edemiyorum.
- Cruise Control kolundaki , 4. ve 5. bağlantıları hatalı olabilir, hız sabitleyici kolu off konumunda iken + – res tuşlarına bastığınızda sinyal gitmemesi gerekir.
- İki tuşa birden basıyor olabilirsiniz , Hız Artırma ile Azaltmaya aynı anda basıyor olabilirsiniz.
- Tesisat kablonuzda kırıklar olabilir.
- Soru : Hız sabitleyicim yolda giderken kendiliğinden devreden çıkıyor ve motoru kapatıp yeniden çalıştırana kadar açılmıyor.
- Bağlantı kablonuzda kırıklar/hasarlar olabilir.
- Aracınızın Hız sensörü arızalı olabilir.
- Aracınızın şanzımanı değişmiş , vites dişli oranları değiştirilmiş olabilir. Bu genelde 3 4 5 . viteslerde hız sabitleyici devreye girmez veya girer daha sonra devre dışı kalır.
- ABS arızası var ise, ve aracınız yolda yanal veya dikey kayma yapar ise devre dışı kalır siz anlamasanız da ABS sistemi minicik kaymayı bile algılar. EDB ESR ne var ne yok hepsinde de aynı durum yaşanır aracın gitmesini ve durmasını sağlayan her parçanın arızasında hız sabitleyici devre dışı kalır.
- Motor arızalarının bir kısmında kapanır, enjektör turbo basınç hataları gibi.
- Soru: Hız sabitleyici devredeyken vuruntu oluyor.
- Her ne kadar nizami araç kullansak dahi biz farkında olmasak da aracımız hız değişimlerinde aracımızda azda olsa atılma ve yığılma olur sürücü fark etmez ancak yanındaki fark eder bu durumu. Araç kullanırken genelde yolu önümüzü gördüğümüz için ayağımızın gaza olan tepkisi hep yola göredir sürekli yola uyumlu şekilde gaza basarız ve bu sebepten sarsıntı minimumdur bu minimum olan sarsıntıyı da motor ve şanzıman kulakları büyük ölçüde emer sonuç olarak pürüzsüz bir sürüş sağlarız. Ancak otomobildeki hız sabitleyici sisteminin 2 parametresi var Hız ve tork aracı 120kmye ayarlarsınız araç gazlar 120ye gelince direk gazı keser yani sizin ayağınızı hafifçe çekmeniz gibi olmaz direk gazı keser ve artık sürücü siz olmadığınız için gaza basmadığınız için bu sarsıntıyı gözünüzde büyütürsünüz hele ki bahsettiğim motor şanzıman takozları eski ise biraz daha hissedilir. 2. si ise tork araç düze çıkınca veya yokuş aşağı inerken gazı kesti diyelim belirli hız altına düşünce sizin gibi azıcık gaz vermez gazı kökleyerek devralır, hele eğim varsa öyle torkla gaza basar ki siz ayağınızla gaz pedalına abansanız bile o torku üretemezsiniz. (gaz pedalı maximum bastığınızda %80e kadar çıkar en fazla gaz pedalındaki plastik ıkıntıyı keserseniz aşabilirsiniz bunu), ve buradaki hız değişimleri bir sarsıntı oluşturabilir benim gibi kimisinin umrunda olmaz kimisi kafayı takar ama bu bir arıza değildir.
Her işlemi doğru yaptığımdan eminim ancak yine de çalışmıyor ?
O halde aracın kendisinde bir problem olabilir. Hız sabitleyicide 3 ana etken var. Şanzıman-Debriyaj Pedalı sensörü ve Fren Pedalı sensörü veya müşürü de derler bunlar kontrol edilmeli.
Öncelikle açiklamarıniz için çok teşekkür ederim. Bayağı faydalandım. Benim sorum şu: Aracı aldığımda joystick kolu gibi bir şey vardı. Aldığım al satçi kişi de ne olduğunu bilmiyordu. Oynarken bir ara arabanın hızlandığını farkettim. Sonra kurcaladım hız sabitleyiciymis. Göğüse montelemisler. Şu an arabada sabitleyiciyi devreye aldığimda ne ışık ne farklı bir ses vermiyor? Aşağı yukarı sağ sol yapılabiliyor? Bunun aşağisi yukarısi saği solu ne işe yarar? Işik için elm cihazı şart mı?