29 Mart 2024 Yazarı yhackup 3

Araba Klima/Kalorifer Fanı Temizliği ?

Merhabalar,

Her ne kadar temizleseniz de Aracınızın Kalorifer/Klimasından gelen nem veya toz kokusuna engel olamıyorsanız bu yazı tam size göre.

Yazın #Klima açıyoruz kışın soğukta #Kaloriferi açıyoruz. Her ikisi için de hava  sirkülizasyonunu sağlayan güçlü bir vakum motoru bulunuyor aracımızda.

Aylar yıllar geçtikçe , Kalitesiz veya zamanında değiştirilmeyen polen filtrelerinden dolayı aracın Kalorifer/Klima motoru ve hava kanallarına toz giriyor ve nem ile birleşerek kötü bir kokuya sebep oluyor.

Polen filtresinin görevi , Kalorifer vakum motorunun dışarıdan hava emerken toz çer çöpün aracın hava kanallarına dolayısıyla aracın içine girişini engellemek.

Elbette köyde kullanılan araç ile , şehirde kullanılan aracın poleni aynı zamanda kirlenmesini bekleyemeyiz.

Polen filtrenizi bulunduğunuz yere göre daha sık değiştirmemiz gerekir..

Eğer yukarıda bahsettiğim gibi polen filtre değişimlerini önemsemezseniz veya sizden önceki sahibi önemsememişse klima veya kalorifer kullanırken toz veya nem kokusu almaya başlıyorsunuz.

Toz deyip geçmeyin , tozun sağlık üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli etkileri olabilir. Gözlerin tahriş olması, boğazda yanma hissi, öksürme veya hapşırma Alerji gibi ..

Amfizem, kronik obstrüktif hava yolu hastalıkları (KOAH) veya astım gibi mevcut solunum hastalıklarına sahip olanlar için, bu tozlara maruz kalmasındaki küçük artışlar bile belirtileri kötüleştirebilir.

Bu durum benim gibi alerjik birisi için tehlike arz ediyor, bitmeyen burun/geniz akıntısı boğazda sürekli tıkanıklık vs vs.

Klima Dezenfekte Spreyleri bu konuda işe yarar mı ?

Hayır..! Bu tam anlamıyla “Bok’u kar ile örtmek” ‘tir

Bu isim altında satılan onlarca ürün var , görmüş veya duymuşsunuzdur aracın içerisine bu sprey bırakılır klima ayarı son ayara getirilir ve 10, 15 dakika çalıştırılır.

ve aracın içi mis gibi kokar, ancak asla dezenfekte olmaz. bu yapılan işlem kesinlikle klimanızı veya kanallarını temizlemez daha beter yapar.

Bu ürünler tamamen parfümden ibarettir koku aracın kumaş aksamına tavanına ve tüm kalorifer kanalına sineceği için bir süre temiz bir parfüm kokusu alırsınız parfümde içerisinde yağ zerrecikleri barındırır parfümün kalıntıları toz ile birleşerek klima kanallarında tozun çamursulaşmaya başlamasına sebep olabilir.

Klima vakum motoru temizliği

Eğer bu nem ve toz kokusunu polen filtresini değiştirmenize rağmen engelleyemiyorsanız. Toz polen filtresini aşmış ve kanallar ve Kalorifer vakum motorunu toz içindedir ve temizlenmeden bundan kurtulamazsınız.

Aslında bunu anlamanın basit bir yolu var Klima/Kalorifer fan hız seviyesini son hıza getirin eğer ön göğüste titreme yapıyorsa fan toza bulanmış ve balansı kaçmıştır hem ses yapar hem titreme 

Açıkcası benim aracım Fiat Linea’da bu işlem çok kolay, aracımı bu yüzden çok seviyorum 🙂

Klima/Kalorifer vakum motorumuz torpidonun hemen arkasında bulunuyor.

Klima/Kalorifer vakum motorunu tutan 3 adet yıldız vida var. Öncelikle 1 numaralı soketi tırnaklarına basarak çıkarın, sonrasında diğer vidaları tek tek sökün.

Bu 3 vidayı söktüğünüzde zaten motor kendi ağırlığı ile yerinden çıkacaktır.

İşte gördüğünüz gibi , Aracım 2011 yaşında ve 5 yaşına girdiğinde almıştım ve polen filtresini yılda iki kez değiştiririm ona rağmen duruma bakın..

Korkunç..

Ya benden önceki sahibi pek önemsemedi , veya aldığım polen filtreleri sahte!!!

Öncelikle söyleyeyim bu iş titizlik istiyor kanatçıkların birini dahi kırarsanız , fan 1. seviyede bile çalışırken tüm göğsü yerinden sallar ve değiştirmek zorunda kalırsınız.

Ve en az 3 saatinizi ayırmalısınız üzerine yapışan toz hemen silip atacağınız gibi değil, saç kurutma makinesi hiç işe yaramıyor aklıma basınçlı hava tutmak geldi ama kanatların kırılması riskine giremedim.

Klima fanını , siyah plastik gövdeye bağlayan iki vida var , bunun lokmasını bulmanız zor ancak kargaburnu ile sıkı bir şekilde tutarak , yalama etmeden kolayca sökebilirsiniz.

Islak mendille tek tek kanatları silmeye başladım ama mümkün değil çıkmıyor.

Tamamını temizlemeye kalksanız 3 büyük kutu ıslak mendil biter ama hala temizlenmez tarifsiz bir toz kütlesi var sanki taş olmuş…

En mantıklı çözüm için şu malzemeleri hazır bulundurun..

  • Yağ ve Kir sökücü spreyi.
  • Bir kutu kulak çöpü
  • Bir paket ıslak havlu/mendil
  • Sıcak su (ılığa yakın)
  • ve mümkünse hanımınız evde olmasın bunun pisliğini evde banyoda temizlerken çıkan kiri hanım görse boşanma sebebi bile sayılabilir.

 

BİM’den aldığım spreyi sıktım ve yarım saat bekledim elimle hortumdan elimle tazyiklendirdiğim sıcak su dahi tozu tamamen sökemiyor.

Bu işlemi en az 3 kez denedim kabası tamamen çıktıktan sonra ıslak mendille ve kulak temizleme çöpü ile tekrardan tek tek kanatları temizledim.

Ve yeniden sıcak su ile durulandığından emin olana dek yıkadım ve kurumaya bıraktım.

Dikkat..!
Aşırı sıcak su kullanmayın, plastik kanatların eğilmesine yol açabilirsiniz.

Sonuç..!

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, daire şeklinde dönen her şeyde yaşanan balans sorunu için fabrikada balans ayarı metalleri ile balans yapılır.

Aynı aracımızın lastiklerine yapıldığı gibi, bunları yerinden çıkarmamaya dikkat edin zira bu fanı tekrardan balans ayarı yapma imkanınız yok!!

Bir başka dikkat etmeniz gereken konu ise, istemesenizde motorun içerisine su kaçacaktır mutlaka iyice kurulayın ıslak bir şekilde bırakmayın..!

Ek olarak bu parçayı tekrar monte etmeden önce üzerinde zerre su damlacığı kalmadığından emin olun

Bir başka yazıda görüşmek üzere..