19 Mayıs 2024 Yazarı yhackup 0

Anker Soundcore Life Q10 Kablosuz Bluetooth 5.0 Kulaklık İncelemesi

Gün içerisinde çalışırken çok müzik dinleyen birisiyim uzun araştırmalar sonrasında fiyat performans oranı en mantıklı öne çıkan kulaklık Anker Soundcore Life Q10 oldu.

Türkiye’de çok satan binlerce yorum alan ve büyük bir çoğunluğu olumlu olan bu kulaklığı almaya karar verdim.

sadece hepsiburada sitesinde toplam 12 bin gibi ciddi bir yorum almış ve 4.7 puan hiç de fena değil.

 

Teknik Özellikleri;

  • Hi-Res Audio Desteği var
  • Frekans Aralığı : 16 Hz – 40khz
  • Sürücü çapı : 40mm
  • Bluetooth versiyonu : 5.0

 

Öncelikle Bluetooth kulaklık alırken şu konuları kendimize sormak gerekiyor

  • Ağırlıklı müzik için mi kullanılacak ? Yoksa Telefon görüşmesi mi öncelik olacak.
    • Bu tercihi yapmanın sebebi ise şu , kulaküstü kulaklıklar her ne kadar hafif şeklinde söylemler barındırsa da, kulak içi kulaklıklar kadar hafif olamazlar uzun süreli kullanımda ağırlığını ister istemez hissedeceksiniz.
  • Ne kadar sürede şarj edebilirsiniz ?
    • Kulakiçi kulaklıklar konforlu olsalar da bit kadar pilleri mevcut, uzun süren seyahatlerde kutusu full dolu da olsa yarı yolda bırakma ihtimali olacaktır.
  • Hijyen,
    • Oldum olası kulakiçi kulaklıkları bir türlü sevemedim. ne kadar temiz olsanız da kulakiçi kulaklıklar kirlenir ve içi pislik dolar ve onu temizlemek tekrar kulağına takmak açıkcası bana iğrendirici geliyor.
  • Kaybolma riski
    • Kulakiçi kulaklıkların en büyük baş belası da tekinin kaybolması sorunu ve bir çoğu eşi olmadığında çalışmıyor, biri master diğeri slave kulaklık oluyorlar eğer slave olan kulaklık kaybolursa master olan kendi başına çalışır ama master kaybolursa o artık çöp.
  • Pil değişimi,
    • pil değişimlerine gelince, kafaüstü kulaklıklarda alan geniş olmasından dolayı pil bulamama, veya değiştirememe gibi kısıtlı olmuyorsunuz.

 

Şimdi kulaklığa gelelim.

 

1. Malzeme Kalitesi

Malzeme kalitesi olarak bana fiyatına göre gayet  kaliteli geldi, hem plastik aksamı hem suni deri kısımları oldukça kaliteli bir his veriyor, kafa üzerine gelen kısım yumuşak böylece üstten kafanızı hiç rahatsız etmiyor.

 

2.Erişilebilirlik

Sağ kulaklıkta 4 adet buton bulunuyor. On/Off , Ses Açma ve Kısma ve alameti farikasından biri olan bass up özelliği butonu.

 

Alt kısımda bir led var bağlantıyı ve şarjı bildiren(mavi-kırmızı) bir mikrofon deliği var , yanında 3,5mm aux girişi ve onun yanında Type-C şarj girişi var, gariptir bir çok kaynakta micro usb yazıyor, ancak cihaz Type-C girişli.

 

Kulaklık bu kısımlardan katlanıyor menteşeler çelik oldukça sağlam görünüyor ancak şunu belirteyim genelde böyle malzemeler birleşim yerinden kırılır yani çelik menteşe kırılmaz yüksek ihtimalle ama menteşenin plastik ile birleştiği kısımdan ayrılabilir.  tabi plastiğin içinde çelik uzantı devam ediyorsa  bu riskte ortadan kalkıyor.

3. Paket İçeriği

Kutu içerisinden type-c tipinde şarj kablosu ve aux kablosu çıkıyor bunlarda oldukça kaliteli görünüyorlar yumuşak silikon bir kablo.

Not : Aux kablosu taktığınızda kulaklığın kendine ait tüm özellikler devre dışı kalıyor (mikrofon, bass-up gibi) yani aux grişi girek hoparlöre bağlandığı için , bağladığınız cihaz ne kadar kaliteli ise o kadar kaliteli ses alıyorsunuz tırt bir cihaza bağlarsanız tırt bir ses alıyorsunuz.

ve içerisinde çok iyi bir kullanım kılavuzu bulunuyor kullanımda hiç sıkıntı çekmezsiniz.

 

 

4. Ses Kalitesi

Cihaz zaten Hi-Res Audio sertifikalı bu sertifikayı her kulaklık alamıyor kısaca yüksek ses kalitesi anlamına geliyor.

Kullananlar bilir eskiden sony ericsson walkman tipi telefonların yanında bir kulaklık verirdi mükemmel kaliteli bir ses alırdım. 12-15 yıl olmuştur o kulaklıktan aldığım bass ve müzik kalitesini şimdiye kadar hiç bir kulaklıktan alamamıştım. Ses yüksekliğini bulsanız kalite yok kalite bulsanız sesi kısık, sesi yüksek kaliteli buluyorsunuz bu sefer bass yok.

Bu kulaklıkta bu kaliteye yeniden kavuştum hatta fazlası var eksiği yok kalite anlamında. Mağazalarda çok fazla BT kafaüstü kulaklık denedim en azından bin tl limitin üstüne çıkmadan ve bundan daha iyi ses veren bir cihaza ben denk gelmedim o kadar iddialı bir ses kalitesi var.

Ek olarak yukarıda bahsettiğim ek bir de Bass severler için Bass-Up özelliği mevcut, Kulaklık normalde de zaten bass ağırlıklı bir cihaz ancak Bass-Up özelliğini de açınca kapakta da gördüğünüz gibi kulak memeniz , beyninizin titrediğini hissettirecek seviyede bass güçlendiriyor.

5. Mikrofon

Mikrofon sadece sağ tarafta ve bir tarafta bulunuyor gürültü engelleyicisi (ANC) yok , bunun olabilmesi için en az 2 mikrofona ihtiyaç var. Life Q10,Life Q20 de yok, Life Q30,Life Q35 modellerinde ANC var.

E tabi mikrofon ağzımızın gerisinde olduğundan ve tek mikrofon olduğundan dolayı mikrofon ses iletimi çok başarılı olamaz konuşurken biraz yüksek sesle konuşmanız gerekiyor. ama görüştüğüm kimse de ya sesini duyamıyorum vs gibi bir serzenişte bulunmadı.

6. Şarj

Bu cihazın öldürücü vuruşu bence şarj ve bass-up aldım alalı hiç kapamıyorum iki cihaza birden bağlı şarjı bir gıdım azalmadı. cihazın şarjı bitmiyor. yorumları incelediğimde ise 15 güne kadar şarj etmeden günlük kullananlar olduğunu okudum çok başarılı değerler bunlar.

7. Çift Cihaz

Benim tercih sebeplerimin başında gelen özelliklerden birisi  bu özellik aynı zamanda iki ayrı cihaza bağlanıp otomatik geçiş yapmasını sağlıyor. örneğin  iki telefonunuz var bir iş biri kişisel ikisine de bağlıyorsunuz hangisinden arama yaparsanız veya arama gelirse direk ona bağlanıyor.

Birinde müzik dinlerken diğer telefon çalarsa, müziği durdurup diğer cihaza geçip ondaki aramayı alıyor.

Aynı şekilde bilgisayarınıza bağladığınız müzik dinliyorsunuz, telefon araması geldiğinde telefona bağlanıp çağrı alıyor bu gerçekten kulaklıklarda kesinlikle olması gerekir dediğim bir özellik bence.

8. İzolasyon

Bu konuda da oldukça başarılı ,  sesi yarıdayken dahi dinlesen dışarıdaki sesleri duymuyorsunuz veya müziğin sesini dışarı vermiyor.

 

Olumsuz Yönleri

  • Dokunma ile durdurma devam etme gibi dokunuş özellikleri yok.
  • Kafadan çıkarma-takma algılama sistemi yok kafanızdan çıkardığınızda müzik durmuyor çalmaya devam ediyor.
  • Hafıza kartı yuvası yok.
  • Sokakta yürürken sorun yok ancak ofiste otururken kapalı tipte olmasından dolayı kulakta biraz baskı hissettiriyor.
  • 31c sıcaklıkta 1 saat kadar yürüyerek müzik dinledim. Terleme yapmadı bende ancak çıkarıp boynunuza astığınızda boynumu sıkıyor tabi bu benim kafa boyun kalınlığımla ilgili olabilir.

 

 

Bir kaç emin olmadığım kaynaklara göre, Türkiye’de hatta bazı yerlerde Dünyada en çok satılan bt kulaklık Unvanını eline aldığı yazılmış.

Fiyatına gelince ben 39 Dolara aldım. aldığımda 499 TL idi. (18.05.2022)

Sonuç olarak son zamanlarda kendime aldığım ve iyi ki almışım hak ediyormuş hakikaten dedim.

Sonraki yazıda görüşmek üzere…