18 Nisan 2024 Yazarı yhackup 0

Akü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Günümüzde Akıllı telefon alırken özellikle bataryasına dikkat ediyoruz , 3000 mah değerinden 4000 mah değerine kadar ulaşabilen akıllı telefonlardan en yüksek batarya kapasitesine sahip telefonlardan almaya çalışıyoruz sebebi ise şarj etmesen bizi uzun süre götürebilmesi için.

Araç aküsü alırken de üzerinde kocaman amper yazılarına bakarak alıyoruz genelde 60Ah veya 72Ah peki size hangisini almalıyız ?

 

Önce üzerinde yazan bu rakamlar neyi ifade ediyor onu açıklayalım.

Üzerinde yazan bu değerler 72 AmperHours yani Amper Saat ingilizce kısaltması bu demek oluyor ki bu aküden 1 saat boyunca 72 Amper güç alabilirsin.

Daha da açalım siz bu aküyü araçtan çıkarıp 72 amperlik bir alet takarsanız 1 saat sonra akü bitecektir.

Ancak akü akıllı cihazlar gibi standart bir güç çekmez Marş motoru denen bir malzeme var ki akünün canına okuyan…

 

Bu durumda 60Ah ‘mı 72Ah’mı daha iyi ? Eğer “araç stop halindeyken yol kenarına arabamı çekeyim açayım amfimi gümbür gümbür müzik dinleyeyim” rahatlığını istiyorsanız Bu değerleri yüksek olan akü almak sizin için iyidir bunun dışında 60 ile 72 arasında sizin hissetmeyeceğiniz kadar az fark var ancak alabiliyorsanız elbette yüksek amper alın.

 

Madem böyle aküyü neye göre alacağız ?

Akülerde bu iki değerden farklı olarak 2 değer daha vardır en önemli değerler bunlardır.

CA ve CCA ,  zaten eğer bu değerler düşükse akü üzerinde ilanlarda göremezsiniz minicik puntolarla yazar ama eğer yüksekse o zaman kocaman yazarlar, tabi fiyatı da yüksek olur.

Bu iki değerin anlamını açıklamadan önce bir iki anektod paylaşmalıyım.

1. Araçlarımızın aküden en çok gerilim çektiği an ilk marş anıdır durağan motora ilk hareketi sağlama anı, marş motorumuz 12v gerilim ile çalışır ancak ilk marşta marş motorunuz çok yüksek amper gücüne ihtiyacı vardır.

Bir marş motoru marşa bastığınız anda anlık minimum 150 – 200 Amper güç çekerken, 30 saniyede yaklaşık havanın soğukluğuna göre 400 Amper civarında güç çekecektir, bu sebepten marş aküyü çok hızlı tüketecektir bu sebepten marşı uzun tutmamanız tavsiye edilir 5 saniye çevirin çalışmıyorsa kontağı kapatıp 5 10 saniye bekleyin tekrar deneyin.

2. Konu ise akülerin yapısı gereği soğuk havalarda 5 derece veya daha altında soğuklarda, olması gereken değerin çok altında güç sağlarlar. sizde farketmişsinizdir akünüz kış aylarında daha yavaş çevirir motoru akünün hem gücü azalmıştır hemde motor yağı olduğundan daha katıdır.

İşte aküde yer alan CA ve CCA değeri bu konular ile ilgilidir.

 

CA (Cranking Amps) Nedir ?

Türkçesi Krank Amperi, Soğuk Marş Amperi olarak geçer bir çok akü açıklamasında  buradaki krank bildiğimizi aracın krank milinden geliyor marş anında krank milini döndürdüğü için oradan adını almış

CA Değeri 0 derecede akünün 30 saniye boyunca verebileceği maksimum amper gücünü belirtir.

CCA (Cold Cranking Amps) Nedir ?

CCA Değeri -17 derecede akünün 30 saniye boyunca verebileceği maksimum amper gücünü belirtir.

Özellikle don olaylarının çok görüldüğü bir şehirde yaşıyorsanız bu değer sizin için çok önemli, aracınızıza yüksek CCA değerinde bir akü takarsanız kışın sabahları marşa bastığınızda herkesin arabası gıy gıy motoru çevirirken sizin aracınız anında çalışmış olacaktır.

Kabataslak bir hesap yapalım en anlaşılır şekilde , Kış aylarındasınız ülkemizin çok büyük kısmı kışın 0’ın altındadır ve donma olayları yaşanır.

Akünüzün 400CA değerinde olduğunu varsayalım, marş motorunuz ilk marş anında 200 Amper çekiyor aracınız 30 Saniyede çalışırsa şanslısınız ikinci bir 30 saniyeyi çeviremeden akünüz bitecektir artık tabanvayla işe/okula gidersiniz.

Elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım umarım anlaşılır oluştur saygılarımla…

CA-CCA Akülerde nerede yazıyor ?