26 Temmuz 2024 Yazarı yhackup 0

Mouse Orta Top Tıklamıyor Mu ?

2019 Yılında iş için kendime Logitech MK540 Kablosuz Klavye Mouse Set almıştım. Halen severek kullanmaktayım. Gerçi benimle aynı alan arkadaşımın klavyesi 2. yıl sonunda garantisi biter bitmez bozuldu.

Benim Mouse’umun da artık orta top clicki çalışmaz hale geldi. Bozulana kadar ne kadar önemli bir tuş olduğunu anlamamıştım. Gerek uygulama gerek browser sekmelerini hızlıca kapatma, veya linklerin üzerine topa basarak açtığında yeni sekmede açma gibi vazgeçilmez ve hayatı kolaylaştırıcı önem arz eden bir görevi var.

Neyse ki bu çok basit ve ucuz bir tamir olacak, hemen hemen tüm mouse’larda aynı push button kullanır bu yüzden sizde kendi mouse’unuzda aynı işlemi yapabilirsiniz.

Cihazın 2 vidası var, ön taraf geçmeli bu iki vidayı çıkardıktan sonra arka tarafı hafif kaldırıp, önden arkaya doğru çektiğinizde kolayca çıkacaktır.

Evet sorunumuzun kaynağı bu push button.

Gördüğünüz üzere basit bir button internette 4 Pinli Push button şeklinde aratırsanız bulabilirsiniz.

İsterseniz yenisini alıp değiştirin, isterseniz benim gibi minik bir kaç dokunuş ile bir süre daha idare etmesini sağlayabilirsiniz. O halde devam edelim..

Yakından baktığınızda gördüğünüz gibi dört tarafında ucu eritilmiş plastikler bir sac kapağı tutuyor bu plastik kısımları sıcak hava ile veya bir çivi toplu iğneyi ısıtarak gevşetin ve sac kapağı çıkarın.

Bıçak vs yardımı ile ile de kesebilirsiniz ama o zaman da işiniz bitip kapatınca bu sac kapağı yapıştırmak gerekir.

Sacı kaldırdıktan sonra altında, plastik bir malzeme var, onu da kaldırın altında bu soruna yol açan bakır bir ince parça var. Bilen bilir eski tuşlu telefonların tuşu da basmadığında açılır ve bu bakır iletken temizlenirdi.

iletken malzemeyi çıkardığımızda görüyoruz ki kenarlara temas eden kısımlar oksitlenmiş (Mor ile işaretli yerler)

Bu bakır yuvarlak malzeme oval/tümsek dir. Tuşa bastığımızda, kırmızı ile işaretlediğim iki yere temas eden bu bakır malzemenin ortası, sarı ile işaretlediğim yere temas eder.

Kırmızı ile ve Sarı ile işaretlediğim yerler bir birine temas ettiğinde devre tamamlanır.

Bu malzemeyi zımparalayarak güzelce oksitten kurtardım tertemiz oldu artık gittiği yere kadar. Tek sıkıntı tık tık yaparken geri bildirim vermiyor. 🙂

Ek olarak eğer Scrool (Kaydırma) da da sorun yaşarsanız sarı ile işaretlediğim alıcı ve vericiyi temizleyin.

Ucuz Mouse’larda genelde orada rotary encoder olur onu temizlerseniz sorun çözülür.

Sağlıcakla kalın..