19 Nisan 2024 Yazarı yhackup 2

Motosiklet & Araç Takip Uygulaması

Motosiklet hırsızlığı hat safhada ve ne yazık ki herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. ve Motosikletlerin çalınması bir o kadar da kolay.

Ek olarak çalındığı zaman ise yine ne yazık ki tek başınasınız siz arayıp bulacaksınız.

Motosiklet kaskoları ise otomobilden daha pahalı tam da bu hırsızlık olaylarından. Bu sebepten motosikleti en iyi koruma yöntemi Takip cihazları en azından çalındığı zaman izini takip edip motorunuzu geri alırsınız.

Piyasadaki takip cihazları pek ucuz değil ama yine de en güvenli yolu bu şu an için.

Ve düşündüm bu konuda ne yapabilirim tam da karşı komşumun motosikleti çalınmıştı. Elimde bit pazarından 300 TL’ye aldığım Samsung J3 2016 cihaz vardı. ve boşta duran bir de BimCell sim kartım. Hemen sim kartıma yükleme yaptım 3GB lik en düşük paketi satın aldım.

Ve Hemen basit bir GPS uygulaması geliştirdim. Bu uygulamayı telefona yükledim bir de yine boşta duran powerbankımı taktım. Bunu Motosikletin çıkarılması zor olan bir yerine yerleştirdim.

Bu android uygulaması, hareket ettikçe bana canlı konum bildiriyor.

ve Bir web sitesi uygulamasını da kardeşimden rica ettim bu şekilde basit kullanışlı bir Ara yüzlü uygulama yazdı benim için.

Tarih filtresi ile hangi saatte nereleri gezdiniz izleyebiliyorsunuz. Birden fazla Motosiklet veya aracınız var ise onları da ayrı ayrı takip edebiliyorsunuz.

Burada önemli olan bir iki nokta var. Android Telefonun olabildiğince eski android sürümü olması önemli. Yeni Android sürümlerinde konum izinleri teferruatlı kısıtlamalı bu sebepten ne kadar eski o kadar iyi.

Boş kaldıkça güzel özellikler ekleyerek ilerleyeceğiz. Siz de katılmak isterseniz yorumlardan benimle iletişime geçin size bir hesap açalım deneyin.


Peki Ücretlendirme ?

  • ilk 10 kişi için herhangi bir ücret vs talep etmeyeceğiz. Ama ağanın eli de tutulmaz tabi 🙂 Sonrakiler için ise sadece Youtube kanalımda en düşük tutarlı katıl abonesi olması yeterli sanırım şu an için aylık 7.5 TL
  • Evde Atıl telefon var ise Cihaz masrafınız da olmayacak. Yok ise Android 5.1 vs gibi düşük sürümlü dökük bir cihaz masrafınız olur. GPS ve Hat Takınca çalışması kafii.
  • ve bir GSM Hattı Aylık galiba 2-3 GB yeterli. Çünkü hareket etmedikçe bir veri iletişimi olmayacak. Olsa dahi 1,2 KB lik minik veriler. 50-100 SMS hakkı belki bir kaç dakika arama hakkı o da ileride hareket halinde sms attırabilirsek onun için.

Bu Android uygulamayı Google Play hesabıma yüklemeyeceğim. Aşağıdaki linkten kendiniz indirip kurmalısınız.

https://disk.yandex.com.tr/d/Zv-qIinJ7obvQA


RoadMap / Yol Haritamız

İleriki süreçlerde eklemek istediğimiz bir kaç özellik var kafamızda, işte bunlardan bazıları.

  • Cihazın Şarj Durumu
    • GPS belirleme oldukça yüksek şarj tüketen bir komponent bu yüzden eski cihazlarda full şarj bile geceden sabaha bitebilir. Ben kendi cihazıma bir pil modifiyesi yapmayı da planlıyorum. 18650 gibi bir kaç pil ile 10.000 Mah üzerinde bir pil mesela.
  • Herhangi bir hareket halinde E-Mail / SMS gönderimi / Arama yapılması.
    • Örneğin Akşam 22:00 ile Sabah 9:00 arasında hareket ederse bilgilendir.
    • veya Uzaktan bu bilgilendirmeyi el ile açıp kapatmak gibi özellikler.
  • Android ve IOS uygulamaları ile canlı izleyebilme Motosiklet hızı yapılan km vs.
    • Bunun için bir çok kullanıcıya erişmem gerekir masraflı şeyler ilk etapta yapılamaz muhtemelen.

Yeni Bir Şeyler #1

Bu şekilde SMS ile bilgilendirme ekledim.

  • FOLLOW : Yazınca her hareketinde Google Map konumunu SMS olarak göndermeye başlar. (Telefondaki SMS hakkınızdan harcar.)
  • BREAK : Bu SMS gönderimini durdurur. (Kendiniz gezeceğiniz zaman kapatırsınız.)
  • BTL : Telefonun pil yüzdesini gönderir.

Yeni Bir Şeyler #2

Sarsıntı Sensörü Özelliği ekledim. Motosiklette herhangi bir sarsıntı olur ise Anında size SMS atıyor.

SHAKEON ile Bilgilendirme açılıyor. SHAKEON0,SHAKEON3,SHAKEON5 şeklinde sarsıntı şiddeti verilebiliyor. asında tam olarak bir ince ayar gibi.

SHAKEOFF ise sarsıntı bilgilendirmesini kapatıyor.