28 Mart 2024 Yazarı yhackup 42

Fiat Linea Triger Değişim Zamanının Geldiği Nasıl Anlaşılır ?

Triger Değişim Zamanının Geldiği Nasıl Anlaşılır ?

Triger motorun sübaplarının/valflerin ne zaman açılıp ne zaman kapanacağını kontrol eder. Ne zaman açılıp içeri yakıt alacak ne zaman kapanacak patlama olacak, ne zaman bu gaz valf açılıp dışarı atılacak bu sistemi yönetir.

Aracımız için hayati öneme sahiptir.

 

Suboplar içeri doğru açılıp kapandığından dolayı triger zinciri öyle bir ayalama yapar ki pistonumuz (zamana göre) en üste çıkarken açık, pistonumuz en üst noktaya vardığında suboplar kapalıdır. bu sebepten subop ve piston birbirine çarpmadan bir ahenk içerisinde çalışır triger zinciri kontrolü ile…

Triger kopması olayında aracın stop etmesini geçin, Böyle bir durumda triger zinciri koptuğu için Suboplar içeri doğru açık kalabilir ve pistonumuz yukarı çıktığında çarpıp hem pistonumuza hemde siboplarımıza oldukça büyük zarar vererek büyük masraflar açabilir.

Not : Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız, aracınız stop ederse kesinlikle marşa basmayın..!

Not: Bazı Araçlarda (Örneğin Lada araçların 8 valf modellerinde) pistonların başında sibopların gireceği kadar oyukluk bırakılarak, olası triger kopmasında subpoların zarar görmesi engellenmiştir.

 

Zincirli Triger kayışlarında motor yağı kalitesi çok önemlidir.

Sebebi ise Motor ilk çalıştığı anda triger zincirini gerdiren zincir paleti, Motor yağ basıncı ile çalışmaktadır.

Bu sebepten zincirli araçların ilk marş esnasında hafif zincir sesi duyulabilir ancak yağ basıncı olması gereken seviyeye geldiğinde, gerdirici piston paleti iterek zinciri sıkıştırır ve ses anında kesilir.

Foroğraflar için Kamil Aslan ustamıza teşekkürler.

Peki ne yapmalı ?

Otomobil firmaları Triger kayışını 60.000 km veya 5 yıl, Triger zincirini ise 160.000 km veya 5 yıllık periyotlarla değiştirilmesini öneriliyor marka modele göre değişkenlik gösterebiliyor.

Eğer motor yağının zamanında ve doğru yağ tipi ile değiştirilir ise bu zaman daha da yukarı çekilebilir. Çünkü triger zinciri çelikten imal edilir ve motor bloğunun içerisinde motor yağı ile yağlanarak çalışmaktadır.

Ama triger kayışı motor içerisinde yağ içerisinde çalışmaz ve çelik kadar mukavemetli olmadığı için daha kısa ömürlüdür.

Fakat,
Yeni nesil araçların bazılarında, Yağ içerisinde çalışabilen triger kayışları kullanılabiliyor.

Triger zincirli araçların, Kayışlı araçlardan bir diğer avantajı ise kopacağını önceden belli eder. Araç çalışırken zincir sesi duyuyor iseniz değişim zamanı gelmiş demektir.

Triger değişimleri yaklaşık 600 TL – 1500 TL Aralığında iken, eğer koparsa motorun bazı parçalarına zarar verecek ve çok yüksek masraflara yol açacaktır.

Aşağıda Fiat Linea 1.3 Multijet aracın, Nasıl Benim zincirimi değiştir diye seslendiğini dinleyebilirsiniz.  Böyle bir ses duyuyorsanız servisin yolunu tutmalısınız.

 

Video için Kenan BÜLBÜL arkadaşımıza teşekkür ederim.

Araca motora göre değişen ücretler var ancak bu yazı itibari ile 1.3 Multijet için konuşuyorum triger değişimi 700TL’ye kadar yapılırken , zincirin kopmasında masraf Yaklaşık 3500 TL,

Aşağıda triger zinciri kopan bir aracın motorunun aldığı hali görüyorsunuz..

Zamanı  geldiğinde , veya Ses gelmeye başladığı anda zaman kaybetmeden değiştirmenizi yağ bakımlarınızı aksatmamanızı öneririm.

Kalın Sağlıcakla…

 

Bu arada benim aracımda bu ses 230 binde gelmeye başladı. servise götürüp değiştirdim masraf 800 TL tuttu bunu da 5 taksit yapıldı.

Ustaya özellikle daha önce hiç değişmiş mi diye sorduğumda daha önce bu kapağın hiç açılmadığını contanın fabrikasyon conta olduğunu iletti ilk defa bu kilometreye kadar zindir kırmayan Linea geldi demişti.